Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Nem szünetelnek az amerikai hadműveletek

2003.03.29. 17:23
A korábbi hírek ellenére az amerikai erők nem szüneteltetik a hadműveleteiket, és azokat nem befolyásolják sem az utánpótlást szállító alakulatokat ért támadások, sem a szombat reggeli öngyilkos merénylet. Tomahawkokat viszont egy ideig nem indítanak, mivel korábban néhány véletlenül Szaúd-Arábiában csapódott be.
Az amerikai központi parancsnokság szombaton leszögezte: nem tartanak szünetet a Szaddám Huszein iraki elnök megdöntését célzó hadműveletekben.

Csak pihentek

Korábban nevük elhallgatását kérő amerikai tisztek Közép-Irakban aról számoltak be, hogy parancsnokaik 4-6 napos szünetet rendeltek el a Bagdad irányába való előrenyomulásban - az utánpótlási nehézségek és a vártnál erősebb iraki ellenállás miatt -, és az előrenyomulás szünetében légicsapásokkal puhítják tovább a fővárost védő erőket.

"Az, hogy önök találkoznak a hadszíntéren egy adott alakulattal, amelyik éppen pihen, még nem jelenti azt, hogy szünetelnek a hadműveletek" - jelentette ki Victor Renuart vezérőrnagy újságírók előtt az asz-Szajlíja támaszponton, az amerikai központi parancsnokság katari főhadiszállásán.

Hosszúra nyúlt vonalak

Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy hosszúra nyúltak az amerikai utánpótlási vonalak és sebezhetővé váltak a gerillatámadásokkal szemben, Renuart vezérőrnagy elismerte, hogy érték támadások az utánpótlást szállító alakulatokat, de - mint mondta - e támadások nem szakították meg az utánpótlás folyamatát.

Az amerikai tábornok szombati sajtóértekezletén közölte, hogy "a hadműveleteket nem befolyásolja" az a négy amerikai katona életét kioltó öngyilkos merénylet, amelyet szombat reggel Nadzsaf városától északra követtek el egy amerikai ellenőrzési pontnál.

Nem indítanak Tomahawkokat

Elmondta ugyanakkor, hogy az amerikai haderő átmenetileg szünetelteti Tomahawk manőverező robotrepülőgépek indítását a Földközi-, illetve a Vörös-tengeren állomásozó hadihajóiról, miután e fegyverek közül néhány Szaúd-Arábia lakatlan területein csapódott be, s Rijád panaszt tett emiatt. A téves becsapódások okát keresik.

Renuart vezérőrnagy eldicsekedett azzal, hogy az amerikai erők újabb repülőtereket vettek birtokba Dél-Irakban, s azokat már használják is célpontok felkutatásához, mentőakciókhoz, a szárazföldi akciók légi támogatásához és az utánpótlás biztosításához.

Célzott támadások

A tábornok tájékoztatóján újságíróknak bemutatták annak a péntek éjjeli légitámadásnak a videofelvételét, amelyben két amerikai F-15-ös vadászgép lézerirányítású bombákkal szétlott egy hatalmas bászrai épületet, ahol az Irakban kormányzó Baasz Párt kétszáz tagja tanácskozott éppen. Renuart vezérőrnagy értékelése szerint a bennlévők mind életüket vesztették.

"Minden ilyen támadással tovább gyengítjük a rendszert. A Bászrára gyakorolt hatásunk meg kell hogy győzze az embereket, hogy legyen önbizalmuk fellázadni a Baasz Párt elnyomó politikai rendszere és a parancsait teljesítő félkatonai alakulatok ellen" - hangoztatta a tábornok, s hozzátette, hogy a jövőben fokozzák célzott támadásaikat a Szaddám Huszeint támogató erők, így a Fidáíjín milícia alakulatai és a Baasz helyi vezető ellen.

A péntek éjjeli légicsapásról adott első hírekben még az szerepelt, hogy a lerombolt épületben a Fidáíjín Szaddám milícia tagjai tartottak tanácskozást.