Konrád
8 °C
26 °C

Bomba helyett utasszállító

2001.09.12. 07:27
Amerika fekete keddjén összesen négy utasszállító repülőgépet térítettek el késekkel terroristák. Három gép elérte célpontját. A negyedik - hivatalos közlés szerint a légierő beavatkozása nélkül - lakatlan területre zuhant.

A kedd reggeli órákban az American Airlines és a United Airlines két-két gépét kerítették hatalmukba ismeretlen nemzetiségű terroristák.

Boeing 767
Az első gép, amely helyi idő szerint nem sokkal reggel kilenc előtt a World Trade Center északi tornyába csapódott, az American Airlines Bostonból Los Angelesbe tartó 11-es járata volt. A Boeing 767-esen nyolcvanegy utas és tizenegy fős személyzet tartózkodott.

A United Airlines szintén Boston és Los Angeles között közlekedő 175-ös járata - szintén Boeing 767-es - negyed órával később csapódott a WTC déli tornyába. A gép fedélzetén ötvenhat utas és kilenc főnyi személyzet utazott.

Fél órával később, helyi idő szerint 9:45-kor az American Airlines 77-es járata zuhant a Pentagonra. A Boeing 757-es Washingtonból Los Angelesbe indult.

A negyedik gép, a United Airlines Newark és San Francisco között közlekedő 93-as számú járata Pennsylvaniában egy erdős területre zuhant fedélzetén harmincnyolc utassal és hétfős személyzettel.

A helyi katasztóraelhárítás egyik munkatársa szerint a Boeing 757-es utasaival együtt teljesen megsemmisült. A CNN nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a 93-as járat a Camp David-i elnöki nyaraló felé tartott. Hivatalos katonai források közölték: a gépet nem az amerikai légierő lőtte le.

Késsel Amerika ellen

Boeing 757
A szerencsétlenül járt gépek utasainak mobiltelefon-hívásai nyomán a hatóságok megállapították, hogy a járatokat eltérítették. A jól szervezett akciót kivitelező öngyilkos terroristák három-négy fős csoportokban, késekkel és tapétavágókkal tartották sakkban személyzetet. Az egyik telefonáló utas szerint a gépeltérítők azt állították, hogy bomba van náluk.

Az áldozatok között volt Barbara Olson ügyvéd, a CNN szakértője, aki kétszer is telefonált az egyik eltérített gépről. Olson arról számolt be, hogy a késekkel felfegyverzett terroristák a gép hátuljába szorították az utasokat.

Az amerikai szövetségi légifelügyelet szerda délig minden polgári repülést megtiltott. Emellett külföldi járatokat sem engednek be az országba. A United Airlines világszerte leállította járatait.

Terrorizmusszakértők feltételezik, hogy a példátlan merényletsorozatot legalább ötven-hatvan fős csoport tervelte ki és hajtotta végre, és aligha lettek volna képesek ilyesmire nagyon magas szintű techológiai-informatikai ismeretek illetve titkosszolgálati információk nélkül.

Az Egyesült Államokban több mint ötven terrorizmusellenes szervezet működik, ennek ellenére a készülő monstre akcióról egyik sem tudhatott. Teljes csőd.

Abban mindenki egyet ért, hogy a merénylet kitervelői roppant kreatívak voltak, olyan fegyvert használtak, amelyre senki nem számított: a hatalmas utasszállító gépek üzemanyagát használták bombaként. Amikor a két 767-es több száz kilométeres sebességgel, félig teli tankkal becsapódott a World Trade Center üvegtornyaiba több szint azonnal teljesen kiégett. Ekkora pusztításhoz sok száz kilogram TNT-t kellett volna a szigorúan ellenőrzött épületbe csempészni.

A szigorúbb biztonsági intézkedéseket alkalmazó nemzetközi repülőtereket elkerülve, belföldi járatokat szemeltek ki a támadáshoz - itt is taktikai előnyben voltak a merénylők.

Szintén biztosra veszik, hogy egy-egy öngyilkos merénylő vezette a gépeket a célokra, a légitársaságok pilótáit semmilyen kényszerítőeszközzel nem lehetett volna rávenni, hogy gépüket a WTC-nek vagy a Pentagonnak vezessék.

Repülők, számok

08:55 - American Airlines 11 - Boeing 767 - WTC északi torony
09:05 - United Airlines 175 - Boeing 767 - WTC déli torony
09:43 - American Airlines 77 - Boeing 757 - Pentagon "Army Corridor"
10:30 - United Airlines 93 - Boeing 757 - Pittsburg környéke