Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Háborús képet hamisított a Reuters fotósa

2006.08.07. 10:31
Photoshoppal rombolta tovább Bejrútot egy libanoni fotós. A Reuters munkatársa romokat és füstöt varázsolt egy képre, de amerikai bloggerek lebuktatták. A fotós már a múlt héten hamisítási botrányba keveredett, most felfüggesztették.

Buherált fotót adott ki a libanoni harcokról a Reuters. A brit hírügynökség egyik libanoni fotósa, Adnan Hadzs a drámai hatás fokozására füstöt és romokat photoshoppolt egy, a légicsapások utáni Bejrútot ábrázoló képére. Hadzs készítette a képeket a kánai bombázásról is, a halott gyerekeket ábrázoló fotók már akkor többekben gyanút ébresztettek, többen vitatták, hogy valóban halottakat ábrázolnának, írja a ynet.news hírportál.

Hadzs csalását amerikai bloggerek buktatták le. A gyanút ébresztő fotón túlságosan is fekete és vastag füstoszlopok gomolyogtak a város felett.


Ezt a képet adta ki eredetileg a Reuters, figyelje meg, milyen szép szimetrikusan gomolyog a füst
Forrás: Little Green Footballs

A Reuters augusztus 5-én, szombaton adta ki a fotót, amit viszonylag gyorsan, az első megalapozott vádak hatására vissza is vont. "A fényképet megengedhetetlen módon manipulálták egy képszerkesztő programmal. A javított verziót hamarosan újra közöljük. Elnézést a kellemetlenségért" - adott ki közleményt a hírügynökség.


A kép előterében bekarikázott épület a háttérben ismétlődik
Forrás: Little Green Footballs

A hírügynökség később saját beszámolót adott ki az ügyről, melyből kiderül, hogy a cég fotórészlege azonnali hatállyal felfüggesztette állásából a képmanipuláló Hadzsot. A fotós a vizsgálatban tagadta, hogy szándékosan, a háborús pusztítást eltúlozva manipulálta a fényképet. Állítása szerint csak a poros részeket akarta kitörölni és a rossz fényviszonyok miatti hibáit akarta javítani a képszerkesztő programmal.


A manipulációmentes kép
Forrás: Ynetnews

A manipuláció mégis inkább azt sugallja, hogy a libanoni Hadzs a pusztítás mértékét akarta eltúlozni. Az eredetileg kiadott, manipulált képen a füstben szimetrikus minták láthatóak, ami a természetben gyakorlatilag kizárt. A manipulációt lebuktató blogger, Charles Johnson (a Little Green Footballs gazdája) szerint nyilvánvalóan a Photoshop "clone" eszközét használta a fotós, amivel drámaian meg lehet növelni egy füstfelhő méretét. Ráadásul a nagyításokból az is látszik, hogy egyes épületeket is duplikált a fotós a képmanipuláló programmal.