Valér
-1 °C
0 °C

Felmentették a volt koszovói kormányfőt

2008.04.03. 17:16
Felmentette a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék csütörtökön Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfőt, az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik volt parancsnokát, miközben hat év börtönre ítélte egyik vádlott-társát.

Lahi Brahimaj kapta a hatéves börtönbüntetést, Idriz Balajt felmentették.

Azzal vádolják őket, hogy a koszovói függetlenségi harcokban, 1998-ban elkövetett bűncselekményekért, szerbek meggyilkolásáért, megkínzásáért, megerőszakolásáért felelősek.

2005-ben fogták őket perbe, addig Haradinaj a szerb tartományt ellenőrző nemzetközi igazgatás kedvelt tárgyalópartnere volt, úgy tartották számon, mint azon kevesek egyikét, akik képesek szót érteni a koszovói albán többséggel és szerb kisebbséggel egyaránt.

A hágai ügyészek szerint azonban Haradinaj könyörtelen katonai vezetőként működött az 1998 márciusa és szeptembere között dúlt harcokban, akinek az alakulatai halomra ölték a szerbeket és azokat is, akiket azzal gyanúsítottak, hogy együttműködnek velük.

A per lefolytatásának egyik nehézsége éppen abban állt, hogy a kiszemelt tanúk egy része nem mert tanúskodni - adott esetben még videokapcsolaton keresztül sem - a volt katonai vezető ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!