Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nagyerejű robbanás Rijádban

2003.11.09. 16:47
Tizenegyen vesztették életüket abban a rijádi robbanásban, amely a város szélén lévő külföldi arabok által lakott negyedében következett be vasárnap hajnalban. A robbantást feltehetően az al-Kaida követte el. Az Egyesült Államok egy nappal korábban terrorcselekmények veszélyére figyelmeztetett a sivatagi királyságban.
Pusztító erejű robbantást követtek el feltehetően az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó öngyilkos merénylők szombaton éjfél körül a szaúdi fővárosban egy többségében külföldi arabok lakta negyedben: a detonáció következtében hivatalos adatok szerint a merénylőkön kívül 11 ember, köztük négy gyermek vesztette életét, a sebesültek száma eléri a 122-t.

A sebesültek között egy amerikai állampolgár is található, egy másik amerikait pedig eltűntként tart nyilván a rijádi amerikai külképviselet - mondta a Reuters hírügynökségnek egy amerikai diplomata, aki azonban nem tért ki arra, hogy az említett két amerikai esetleg kettős állampolgár-e. A sebesültek nagy része gyermek, szüleik ugyanis a ramadán muzulmán böjti hónap idején este az utcán tartózkodtak, bevásárlást és egyéb dolgokat intéztek.

A robbantást a szaúd-arábiai biztonsági erők egyenruhájába öltözött merénylők követték el, akik egy valószínűleg lopott rendőrségi terepjárón hajtottak be éjfél körül a külföldiek fegyveres biztonsági őrökkel védett, betonkerítéssel körülvett lakónegyedébe. Szemtanúk elmondása szerint az épületegyüttesre vigyázó őrökre egy dombról tüzet nyitottak, s a robbanószerekkel megrakott autó, amelyben legkevesebb két ember ült, a golyózáporban hatolt be a 200 villát magában foglaló negyedbe, ahol túlnyomó többségében középosztálybeli egyiptomiak, szíriaiak, libanoniak és palesztinok élnek.

Az épületegyüttes védelmét a fokozott terrorveszély miatt korábban megerősítették: a nemzeti gárda mintegy 30 katonáját vezényelték ki a nyugati városrészben fekvő lakónegyed őrzésére. Helybeliek úgy tájékoztatták a Reuters brit hírügynökséget, hogy nyugatiak mindössze négy villában laktak: egy francia, egy brit, két német és egy olasz család. A negyedben ugyanakkor sok európai és amerikai állampolgárságot szerzett arab is élt.

A robbanás erejét jól mutatja, hogy dörejét egész Rijádban hallani lehetett. A detonáció következtében négy-öt ház összedőlt, néhány kigyulladt, számos épület pedig megrongálódott. A robbanás helyszínén öt méter széles és két méter mély kráter tátongott. A rijádi belügyminisztérium késő délutáni közleményében 11 halálos áldozatról és 122 sebesültről számolt be. A halottak szaúd-arábiaiak, szudániak és egyiptomiak. Az AFP francia hírügynökség azonban diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a robbantásban egy kétgyermekes, négyfős egyiptomi család, négy libanoni - köztük két gyermek -, valamint egy szudáni és egy indiai biztonsági őr vesztette életét.

Az elkövetők számát, akiknek földi maradványait a rendőrség megtalálta a robbantás színhelyén, még órákkal a merénylet után sem lehetett tudni. A kórházba szállított sérültek zöme nő és 10 éven aluli gyerek volt. A belügyminisztérium szerint a sérültek libanoniak, egyiptomiak, jordániaiak, szaúd-arábiaiak, eritreaiak, amerikaiak, kanadaiak, indiaiak és indonézek, kórházban késő délután már csak 25-öt ápoltak közülük.

A szaúdi belügyminisztérium szóvivője terrorcselekménynek minősítette a történteket.

A merénylet egy nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok rijádi nagykövetsége pénteken bejelentette: terrortámadások veszélye miatt, biztonsági helyzetének áttekintése végett zárva tart szombaton, s hasonlóképpen bezárják az Egyesült Államok dzsiddai és dhahrani konzulátusát is. A merényletet követően a washingtoni külügyminisztérium utasította Rijádban dolgozó diplomatáit és azok családtagjait, hogy újabb utasításig ne hagyják el a szaúdi főváros diplomáciai negyedét.

Májusban már elkövettek egy hármas robbantásos merényletet lakóépületek ellen Rijádban, aminek következtében 35 személy - köztük kilenc amerikai - vesztette életét.