Szilárda
0 °C
6 °C

Rice ellenzi Németország BT-tagságát

2005.05.18. 11:42
Kapcsolódó cikkek (1)
Bár az amerikai kormány hivatalosan nem kíván állást foglalni Németország biztonsági tanácsi állandó tagságával kapcsolatban, Rice külügyminiszter egy magánbeszélgetésében fölöslegesnek minősítette azt. Az amerikaiak az iraki háború óta nem lelkesednek a pacifista németekért, Japán tagságát azonban feltétel nélkül támogatnák.

Ellenzi Németország állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, írja a Washington Post. A lap birtokába került bizalmas feljegyzés szerint a az amerikai külügyminiszter "kevés logikát lát abban, hogy az EU egy újabb tagja kapjon vétójogot" az ENSZ talán legbefolyásosabb szervezetében.

Tükrözné a realitásokat

A kiszivárgott feljegyzések Rice egyik magánjellegű találkozóján készültek, ahol a külügyminiszter az amerikai kongresszus Egyesült Nemzetek Munkacsoportjának vezetőivel tárgyalt. A tanácskozáson részt vett Newt Gingrich, a képviselőházi republikánusok egykori vezetője, és George J. Mitchell, a szenátusi demokraták egykori vezetője is.

A kiszivárgott megjegyzés már csak azért is fontos lehet, mert Bush és kormánya eddig nagyon óvatosan kezelte a témát. Rice németországi látogatásán például kitérő választ adott a német tagsággal kapcsolatos kérdésekre, mondván az a fontos "hogy az ENSZ fontos testületei napjain realitásait tükrözzék".

A titkos feljegyzés szerint azonban Rice fölöslegesnek gondolja, hogy az amúgy is egyre inkább közös külpolitikát folytató EU-t három állam képviselje.

Indiának sem örülnének

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagságára Németország mellett Japán, Brazilia és India jelentkezett eddig. Az Egyesült Államok eddig kzárólag Japánt biztosította támogatásáról, a most baloldali Brazília és India esetében vonakodott, Németország esetében pedig az iraki háború miatti konfliktus tette kétségessé a támogatást.

A Washington Post megkeresésére a találkozó egyetlen résztvevője sem kívánta kommentálni az elhangzottakat.

Reagált azonban a felvetésre Wolfgang Ischinger, Németország ENSZ-nagykövete. A diplomata szerint a német bővítési javaslat - mely szerint a jelenleg öt állandó és tíz ideiglenes tagból álló tanács hat állandó és négy ideiglenes taggal bővülne - pont hogy azt eredményezné, hogy az egész testületben a jelenlegi 33 százalékról húlsz százalékra csökkenne az európaiak részaránya.

[Nem teljesen egyértelmű, hogy Ischinger milyen adatokkal számolt. Az ENSZ BT-nek jelenleg öt állandó tagja van, ebből három európai (60 százalék), kettő tagja az EU-nak (40 százalék). A tizenöt tagú testületben most összesen hat európai ország képviselteti magát (40 százalék), közülük négy tagja az EU-nak is (27 százalék).

Amennyiben a bővítés utáni testületben Németország állandó tagságot kap, akkor a tizenegy állandó tag közül négy lesz európai (36 százalék), három, közülük az EU tagja (27 százalék). A teljes testületen belüli részaránnyal pillanatnyilag nem lehet számolni, de az eddigi trendek alapján legalább kettő, de inkább három európai nem állandó taggal számolhatunk (24-28 százalék), közülük legalább egy, de inkább kettő az EU tagja (16-20 százalék)]