Jusztina
10 °C
27 °C

A hadsereg felügyeli a riói karnevált

2003.02.28. 11:12
A pénteken kezdődő Rio de Janeiró-i karnevál történetében először a hadsereg vigyáz a város rendjére. Az intézkedésről azért született döntés, mert az előző napokban több bűnbanda is különböző eszközökkel zavarta meg a közbiztonságot.
Ez elmúlt hetekben legalább negyven buszt gyújtottak fel, vagy támadtak meg géppisztolyokkal különböző alvilági csoportok Rio de Janeiro utcáin. Városszerte kis bombák robbantak, és gyakorivá váltak a rendőrőrsök elleni támadások is. A boltok nagy részét már a hét elején bezáratták, mert gyakran kaptak fenyegetéseket, emellett a rendőrök és a bűnözők közti tűzpárbaj is mindennapossá vált. A rendőrség azt állítja, hogy az elmúlt két nap alatt hét bűnözőt lőttek agyon a szervezett akciók során.

Több ezer fegyveres bűnöző

A bűnözők legutóbbi áldozata egy 70 éves asszony, aki belehalt az egyik felgyújtott buszon elszenvedett égési sérüléseibe. A hatóságok szerint az erőszakhullám mögött a Vörös Parancsnokság nevű banda áll, amelynek több ezer fegyveres tagja van, és uralja a város számos nyomornegyedét. A rendőrség állítólag lehallgatott egy mobiltelefon beszélgetést, amelyben a szigorúan őrzött börtönben raboskodó vezér, Fernandinho Beira Mar parancsokat osztogat a tagoknak. A Freddy Seaside néven is ismert férfit azóta átszállították egy Sao Paoló-i börtönbe.

A városvezetés szerint a merényletekkel körülbelül 400 ezer látogatót akarták megijeszteni a bűnözők. A szövetségi kormány háromezer katonát küldött a 28 ezer fős riói rendőrség megsegítésére, adta hírűl a BBC.