Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Karadzsicsné azt akarja, férje adja fel magát

2007.10.04. 16:37
Feladásra szólította férjét, a Hága által körözött Radovan Karadzsicsot felesége, aki azt üzente hogy a bujkálás miatt a család a poklok poklát éli meg.

Az egyik legkeresettebb, háborús bűnökkel vádolt boszniai személy neje, Ljiljana-Zelen Karadzsics a szarajevói Szlobodna Boszna (Szabad Bosznia) lapnak csütörtökön nyilatkozva elmondta: ő, gyermekei és unokáik is kérik, adja fel magát.

Szerinte a családot rendszeresen látogatják a CIA ügynökei, Radovan fiát Alekszandart börtönbe zárták és kínzással fenyegették.

Karadzsics asszony 2005 júliusában az AP hírügynökségen keresztül egyszer már felszólította férjét, adja meg magát. Most azt nyilatkozta, akkor a CIA kérte fel erre, de nem volt szükség komolyabb nyomásgyakorlásra. Állítása szerint másképp nem tud kommunikálni férjével, akivel utoljára 2002-ben beszélt.

Ljiljana-Zelen Karadzsics

Ljiljana-Zelen Karadzsics állítása szerint Pierre Richard Prospair, az Egyesült Államok háborús bűnös ügyekkel megbízott nagykövete 2001-ben a montenegrói Niksicsben meglátogatta Karadzsics anyját és fivérét, akiknek azt mondta: többé nem fogják őt élve látni, mert ha az amerikaiak megtalálják, ők maguk fognak vele végezni. Ennek oka az asszony szerint, hogy Karadzsics vallomásával befeketíthetné az amerikaiakat.

Arról is beszélt, hogy a boszniai szerb rendőrség tagjai meglátogatták őt és 25 000 eurót kínáltak neki, ha férje megadja magát.

Radovan Karadzsics a kilencvenes években a boszniai szerbek politikai vezetője volt. A hágai törvényszék 1996-ban emelt vádat ellene népirtással és háborús bűnök elkövetésével vádolva. Karadzsics a mai napig rejtőzködik, mozgását évek óta nem tudják követni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?