Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Markó nem kér Szász szövetségéből

2008.07.03. 10:30
Elutasította Markó Béla a Magyar Polgári Párt szövetségi ajánlatát. Az RMDSZ elnöke szerint már csak azért is értelmetlen lenne szövetségre lépni, mert úgy nyolc százalékos küszöböt kéne elérni a parlamentbe jutáshoz, miközben Romániában csak hat százaléknyi magyar él.

Elutasítja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Magyar Polgári Párt (MPP) által az őszi parlamenti választásokra felajánlott választási szövetséget - írja a romániai magyar sajtó. Az Markó Béla szerint szóba sem jöhet az MPP-vel való szövetség-kötés.

A választási szövetségre az MPP elnöke, Szász Jenő tett javaslatot. Az RMDSZ szerint azonban értelmetlen lenne szövetségre lépni, mert ebben az esetben a román törvények szerint 8 százalék lenne a parlamentbe jutás küszöbe, miközben a magyarok részaránya Romániában csupán hat százalék.

Az RMDSZ vezetése szerint az a tény, hogy a helyhatósági választásokon a magyar szavazatok 85 százalékát szerezte meg, bizonyítja, hogy az erdélyi magyar közösség az RMDSZ politikáját támogatja.

A két szervezet közötti együttműködési lehetőségekről Markó Béla szombaton tárgyal Tőkés László Európai Parlamenti képviselővel.