Totális háborút fontolgatnak Irán ellen

2007.02.20. 08:45
Irán atomlétesítményei mellett az ország katonai infrastruktúráját is lebombázná az amerikai hadsereg, ha támadásra kerülne sor. Az amerikaiak két esetben támadhatnak: ha Irán atomfegyverhez jut, vagy ha az amerikai csapatokat súlyos csapás éri Irakban.

Nemcsak Irán atomipari létesítményeit, hanem teljes katonai infrastruktúráját is támadná az Egyesült Államok hadserege, ha csapást kéne mérni Iránra, írja a BBC. A brit közműsorszolgáltató diplomáciai forrásokból származó értesülései szerint ugyan az Egyesült Államok tárgyalásos úton kívánja rávenni Iránt feltehetően fegyverkezési célú atomprogramja felszámolására, de a kudarc esetére a közel-keleti hadszíntérért felelős Középső Parancsnokság már kidolgozta a csapás terveit.

A BBC értesülései szerint a fő csapást az iráni atomlétesítmények, a natanzi urándúsító, az iszfaháni és araki kísérleti telep és a busheri atomerőmű ellen indítanák, de Irán katonai infrastruktúrájának egészét bombáznák.

A BBC értesülései szerint két esemény válthatja ki az amerikai csapást. Az egyik, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy Irán atomfegyvert gyárt. A másik az lehet, ha Irakban nagy veszteséget okozó támadást intéznek az amerikai csapatok ellen, bizonyíthatóan Irán segítségével.

Az amerikai illetékesek február elején vádolták meg Iránt azzal, hogy aktívan támogatja az amerikaiak ellen merényleteket elkövető síita szélsőségeseket Iránban. Irán elutasította a vádakat, Ahmadinezsád elnök szerint az amerikaiak csak "kifogásokat keresnek, hogy Irakban maradhassanak".

A BBC-nek nyilatkozó elemzők, köztük Nagy-Britannia egykori teheráni nagykövete, aggályaikat fejezték ki az amerikai tervek miatt. Szerintük egy amerikai katonai csapás hosszú távon Irán atomfegyverkezéséhez vezetne, mivel Teherán másként nem látná biztosítottnak az ország védelmét.  • Tippek
  • Árfolyam