Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Felajánlotta lemondását a NATO főtitkár

2002.01.24. 14:45
Lord Robertson NATO-főtitkár a szövetség legutóbbi külügyminiszteri értekezletén felajánlotta lemondását arra az esetre, ha nem kap több mozgásteret és valamivel nagyobb összegeket a szövetségi központ költségvetésének kezeléséhez-jelentette a The Wall Street Journal európai kiadása.
Jelenleg is folyik a szövetség idei költségvetésének kialakítása. Robertson, volt brit védelmi miniszter szerint a büdzsé tíz év óta reálértékben nem növekedett, ezért évi 167 millió eurós költségvetés emelését kérte. Az Egyesült Államok és Kanada hajlandó tíz százalékot meghaladó emelésre is, a szövetség második legnagyobb teherviselője, Nagy-Britannia kétszázalékos emelésnél többet nem fogad el. Ami pedig az elköltést illeti, a főtitkárnak még arra sincs önálló hatásköre, hogy például az utazási és ösztöndíj-keretből saját belátása szerint ne a szövetségesek tisztjeire költsön, hanem szövetségen kívüli országok tisztjeinek tanulmányútjaira és így NATO-kapcsolatok erősítésére.

A tagállamokhoz intézett bizalmas feljegyzésben Robertson felvetette például, hogy a költségvetési korlátok miatt csökkenteni kényszerülhetnek a tömegpusztító fegyverekkel foglalkozó, alig két éve létrehozott NATO-központ kereteit, vagy a kijevi tájékoztató iroda költségvetését. A Wall Street Journal szerint Robertson a lemondását is felajánlotta a szövetség legutóbbi külügyminiszteri értekezletén.

Hol a NATO szerepe?

A WSJE csütörtökön két cikkben is foglalkozott a NATO-val, mint a világ legsikeresebb katonai szövetségével, amely azonban nehezen találja helyét a szeptember 11-i terrorista támadás óta. A hidegháború elmúlta óta lanyhult a NATO politikai támogatottsága, a tagállamok katonai kiadásai egyre csökkentek. Hiába léptette életbe a szövetség az alapokmány kollektív önvédelmi pontját a szeptember 11-i támadás után, Washington a partvonalon kívül tartotta a szövetséget. Robertson nagy lendülettel dolgozik az Oroszországgal való szorosabb együttműködésen, a külügyminiszterek viszont visszafogták terveit. A főtitkár felajánlotta a NATO szállító kapacitásait az afganisztáni humanitárius segítségnyújtáshoz - az ENSZ nem kért belőle.

A NATO jövője bizonytalan

A NATO jővője még bizonytalan a konzervatív amerikai lap szerint. Az egyetlen dolog, amiben a a tagok egyetértenek, hogy meg a szövetségnek változnia kell. Robertson helyesen mutatott rá a svédországi Salenben tartott előadásán a minap, hogy "Európa katonailag ma is törpe", mert hadseregeit és felszerelését nem hajlandó a kor színvonalára emelni. A szövetségre a következő években is nagy szerep vár, mint a világ demokráciáinak nagy koalíciójára, de az oroszokkal való szorosabb kapcsolatok ellenére meg kell őriznie elsősorban katonai jellegét, mert csak így van létjogosultsága - véli a WSJE.