Jolán
2 °C
4 °C

Felajánlotta lemondását a NATO főtitkár

2002.01.24. 14:45
Lord Robertson NATO-főtitkár a szövetség legutóbbi külügyminiszteri értekezletén felajánlotta lemondását arra az esetre, ha nem kap több mozgásteret és valamivel nagyobb összegeket a szövetségi központ költségvetésének kezeléséhez-jelentette a The Wall Street Journal európai kiadása.
Jelenleg is folyik a szövetség idei költségvetésének kialakítása. Robertson, volt brit védelmi miniszter szerint a büdzsé tíz év óta reálértékben nem növekedett, ezért évi 167 millió eurós költségvetés emelését kérte. Az Egyesült Államok és Kanada hajlandó tíz százalékot meghaladó emelésre is, a szövetség második legnagyobb teherviselője, Nagy-Britannia kétszázalékos emelésnél többet nem fogad el. Ami pedig az elköltést illeti, a főtitkárnak még arra sincs önálló hatásköre, hogy például az utazási és ösztöndíj-keretből saját belátása szerint ne a szövetségesek tisztjeire költsön, hanem szövetségen kívüli országok tisztjeinek tanulmányútjaira és így NATO-kapcsolatok erősítésére.

A tagállamokhoz intézett bizalmas feljegyzésben Robertson felvetette például, hogy a költségvetési korlátok miatt csökkenteni kényszerülhetnek a tömegpusztító fegyverekkel foglalkozó, alig két éve létrehozott NATO-központ kereteit, vagy a kijevi tájékoztató iroda költségvetését. A Wall Street Journal szerint Robertson a lemondását is felajánlotta a szövetség legutóbbi külügyminiszteri értekezletén.

Hol a NATO szerepe?

A WSJE csütörtökön két cikkben is foglalkozott a NATO-val, mint a világ legsikeresebb katonai szövetségével, amely azonban nehezen találja helyét a szeptember 11-i terrorista támadás óta. A hidegháború elmúlta óta lanyhult a NATO politikai támogatottsága, a tagállamok katonai kiadásai egyre csökkentek. Hiába léptette életbe a szövetség az alapokmány kollektív önvédelmi pontját a szeptember 11-i támadás után, Washington a partvonalon kívül tartotta a szövetséget. Robertson nagy lendülettel dolgozik az Oroszországgal való szorosabb együttműködésen, a külügyminiszterek viszont visszafogták terveit. A főtitkár felajánlotta a NATO szállító kapacitásait az afganisztáni humanitárius segítségnyújtáshoz - az ENSZ nem kért belőle.

A NATO jövője bizonytalan

A NATO jővője még bizonytalan a konzervatív amerikai lap szerint. Az egyetlen dolog, amiben a a tagok egyetértenek, hogy meg a szövetségnek változnia kell. Robertson helyesen mutatott rá a svédországi Salenben tartott előadásán a minap, hogy "Európa katonailag ma is törpe", mert hadseregeit és felszerelését nem hajlandó a kor színvonalára emelni. A szövetségre a következő években is nagy szerep vár, mint a világ demokráciáinak nagy koalíciójára, de az oroszokkal való szorosabb kapcsolatok ellenére meg kell őriznie elsősorban katonai jellegét, mert csak így van létjogosultsága - véli a WSJE.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?