Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Robogózott Bukarestben a román kormányfő

2008.03.13. 15:35
Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök megpróbálja felkészíteni a fővárosiakat a néhány hét múlva esedékes NATO-csúcs idején várható közlekedési fennakadásokra. Mivel autóval nehézkes lesz a haladás, robogóra ült, hogy így mutasson példát a lakosoknak.

A bukaresti járókelők meglepődtek, amikor felismerték, hogy miniszterelnökük robogón közlekedik, Calin Popescu Tariceanut megkülönböztetett jelzésű autók követtek.

A román kormányfő azért változtatott közlekedési eszközt, hogy meggyőzze a fővárosiakat, fölöslegesen torlaszolják el az utcákat haladni képtelen autóikkal. Előbb érnek célhoz - vallja -, ha kevésbé környezetszennyező, gazdaságosabb, ráadásul fürgébb járművekkel mennek munkába. Ugyanazt az utat, amit máskor autóval 15-17 perc alatt tett meg, robogóval 5 perc alatt futotta végig, mondta a kormányfő.

Nem véletlen, hogy Tariceanu éppen a NATO-csúcs előtt néhány héttel igyekezett példát mutatni. Április első napjaiban ugyanis a román fővárosban rendkívüli állapotok uralkodnak majd, az utak nagy része le lesz zárva, a közlekedést hatóságilag korlátozzák, annyira, hogy a sajtó a város megbénulását vetíti előre.

A miniszterelnök ugyan nem említette külön a villamost, a metrót, a buszt vagy a trolit (valószínűleg régen ült már ilyen közlekedési eszközön), de ajánlotta a bukarestieknek kerékpárt, a robogót vagy a motorbiciklit a NATO-csúcs idejére. Követendő példaként említett más európai fővárosokat, ahol ezek valósággal meghódították a közlekedést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?