Jusztina
1 °C
16 °C

Robogózott Bukarestben a román kormányfő

2008.03.13. 15:35
Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök megpróbálja felkészíteni a fővárosiakat a néhány hét múlva esedékes NATO-csúcs idején várható közlekedési fennakadásokra. Mivel autóval nehézkes lesz a haladás, robogóra ült, hogy így mutasson példát a lakosoknak.

A bukaresti járókelők meglepődtek, amikor felismerték, hogy miniszterelnökük robogón közlekedik, Calin Popescu Tariceanut megkülönböztetett jelzésű autók követtek.

A román kormányfő azért változtatott közlekedési eszközt, hogy meggyőzze a fővárosiakat, fölöslegesen torlaszolják el az utcákat haladni képtelen autóikkal. Előbb érnek célhoz - vallja -, ha kevésbé környezetszennyező, gazdaságosabb, ráadásul fürgébb járművekkel mennek munkába. Ugyanazt az utat, amit máskor autóval 15-17 perc alatt tett meg, robogóval 5 perc alatt futotta végig, mondta a kormányfő.

Nem véletlen, hogy Tariceanu éppen a NATO-csúcs előtt néhány héttel igyekezett példát mutatni. Április első napjaiban ugyanis a román fővárosban rendkívüli állapotok uralkodnak majd, az utak nagy része le lesz zárva, a közlekedést hatóságilag korlátozzák, annyira, hogy a sajtó a város megbénulását vetíti előre.

A miniszterelnök ugyan nem említette külön a villamost, a metrót, a buszt vagy a trolit (valószínűleg régen ült már ilyen közlekedési eszközön), de ajánlotta a bukarestieknek kerékpárt, a robogót vagy a motorbiciklit a NATO-csúcs idejére. Követendő példaként említett más európai fővárosokat, ahol ezek valósággal meghódították a közlekedést.