Judit
3 °C
7 °C

Rókavadászat, pipa és lovak, régi angol vidék

2000.12.22. 09:31
Második olvasatban is megszavazta a brit alsóház azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná a rókavadászatot Angliában és Walesben. Ha a javaslat a bizottsági huzavona és a Lordok Háza ellenkezése ellenére is törvényerőre emelkedik - nem hamarabb, mint márciusban -, úgy egy ősi, a vidéki, úri Anglia jelképének számító sport tűnhet el a szigetországból.

Vuk életben marad
Jelezve, hogy a kormány - bizarr módon az elmúlt évek egyik legfontosabb politikai kérdésévé vált - elképzelését a konzervatívok és a vidéki lobbycsoportok továbbra is heves ellenszenvvel figyelik, a Westminster-palota mellett nagyszámú demonstráló emelgette ,,A vidék halála!!!" feliratú tábláit, a tory párt belügyi szóvivőjének átka pedig - alighanem - az égre csap: ,,Harcolni fogunk, harcolni, hogy ez a törvény soha ne születhessen meg!". Több tízezres tüntetést szervez a Vidék Szövetsége március 18-ára, a javaslat végső vitájának időpontjára. Erről a BBC számolt be.

Politikai-kulturális szakadék

A téma beszivárgott szinte valamennyi politikai diskurzusba az elmúlt három évben, amióta a Blair-kormány hatalmon van. 1998 márciusában 120 ezer ember vonult fel Londonban a kormány vidékpolitikája ellen tiltakozva. A konzervatív politikai szalonokban és jobboldali újságok véleményoldalán fagyosan emlegették a Munkáspárt ,,rókaügyi" elképzelését, Isten- és hazaellenességük, modernizmusuk ultimate bizonyítékát, arroganciájuk csimborasszóját. Pontot a régi Anglia fényes történelmének végére, még egy utolsó szöget a vidék koporsójába. Lapát földet rá. A rókavadászat kérdése az árok a két tábor közt. A szögesdrót. Ott van mindenhol és mindenben.

A rókavadászat egy ősi, a vidéki, úri Anglia jelképének számító sport

A vidék és az úri Anglia jelképe a rókavadászat

Nem véletlen mindez. A rókavadászat, amely egyébként ezreknek nyújt stabil megélhetést az angol vidéken, az úri Anglia jelképe. Kegyetlen, véres sport, mégis tiszta és fennkölt. Lovagi. Kürt és kutyák és lovak és kosztüm, Lancelot-i nemesség. Sunday Times, pipa, és sherry. Alap. Mindezt betiltani - védői szerint - bűn. A túlhatalmú, mindenhova beférkőző, diktáló, Orwell-i állam tipikus túlkapása. Buta hasonlattal: betiltani a rókavadászatot olyan, mint betiltani a Hortobágyot vagy a melegfürdős sakkot.

Kürt és kutyák és lovak és kosztüm.

Izgalmas és kegyetlen

Ami a sportot magát illeti: a rókát a kutyák felhajtják majd üldözik, és ha sikerül elkapni, a felismerhetetlenségig összemarcangolják. A kutyák és a menekülő ravaszdi mögött lovashad dübörög a vadászat izgalmába feledkezve, hogy aztán a dögről a farkat levágják és trófeaként őrizzék. Más esetekben a kutyákat csak hajtásra használják, és a rókát puskával intézik el; van, hogy az emberek nem lovon, hanem gyalog (!) követik a falkát. A rókavadászat egyébként meg elfogulatlan szemlélők szerint is igen izgalmas, más kérdés, hogy mit gondol az egészről a róka. A sportot kb. 160 ezren (!) űzik, és évente 25 ezer rókát vadásznak le így.

Több mint sport

A vadászat a rókapopuláció ,,humánus kontrollja"
A sport hívei szerint a vadászat - azontúl, hogy igen szórakoztató és sokaknak megélhetést is nyújt - szükséges, mert különben elszaporodnának a rókák. A vadászat a rókapopuláció ,,humánus kontrollja", mondja a Vidék Szövetsége. Emellett pedig közösségi tevékenység is: az angol vidék tradicionális eseménye: több mint sport, közösségszervező és -összefogó hagyomány, kulturális szempontból is érték. A hívek szerint az elveszett munkahelyeknél - körülbelül 6-8 ezren élnek a sportból - is súlyosabb volna a szociális és kulturális kár a betiltás esetén, ami csak súlyosbítaná az amúgy is meglévő vidék-város ellentétet, és a hagyományos vidéki élet válságát. Ezt a kormányzat által kinevezett, a kérdés felmérésével megbízott bizottság is elismeri.

"Nincs megbízható tudományos felmérés"

,,Nincs megbízható tudományos felmérés arra nézve, hogy egy róka kutyák általi üldözése, elfogása és megölése pontosan milyen mértékben is károsítja az állat jólétét. Ennek ellenére szilárd vélekedésünk, hogy a rókát az esemény komolyan megviseli." - áll a felkért bizottság jelentésében.

A jelentés ezután részletesen taglalja az üldözés és az állat megölésének ,,pontos hatásait az állat jólétére", majd kijelenti, hogy bár egyik részletre vonatkozólag sem készült ,,pontos és megbízható tudományos felmérés", vélhető, hogy ez a rókának azér' elég rossz. Vicces nép.

Az ellenzők viszont úgy látják, hogy a sport kegyetlen barbárság, amely érvet egyébként a rókákról utóbb készült fotók is alátámasztanak. Különösen, ha a ravaszdival nem a gyors és viszonylag kíméletes sörét, hanem húsz kutya állkapcsa végzett.

Egyébként a dolog még nem lefutott. A törvényjavaslat lehetőséget ad a sport további - szigorú engedélyeztetés melletti - túlélésére is, ráadásul valószínű, hogy a konzervatív Lordok Házában elakad az egész. Addig is huss a ravaszdi után, de csak kíméletesen.

Megjegyzés: az adatok a királyság angol és walesi részeire vonatkoznak csak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?