Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Durvul a kampány Romániában is

2007.05.15. 15:11
Szombaton népszavazáson dől el Basescu sorsa, aki ellenfeleivel szemben nem ismer kegyelmet, most számolt kicsit és állítja: Iliescu hatalomra kerülése utáni napokban többen vesztették életüket, mint azelőtt.

A népirtás vádja körvonalazódik Ion Iliescu volt román államfő ellen az 1989-es romániai forradalom kapcsán, jelentette ki Traian Basescu felfüggesztett államelnök egy keddi televíziós műsorban. A parlament által hivatalából felfüggesztett Basescu a leváltásáról május 19-én sorra kerülő népszavazást megelőző kampányában már többször támadta Iliescut, aki jelenleg a Basescu ellen elindított parlamenti eljárást kezdeményező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnöke.


Elődjének az 1989-es forradalomban játszott szerepét értékelve Basescu kijelentette: azért merült fel ez a vád, mert az Iliescu hatalomra kerülése utáni napokban többen vesztették életüket, mint azelőtt. Az akkori események következtében összesen több mint ezren haltak meg.

Ki vezette a bányászokat?

A felfüggesztett államfő azzal is megvádolta Iliescut, hogy 1990-ben az akkori kormányt a bányászok segítségével váltotta le úgy, hogy írásos megállapodást kötött vezetőikkel. Ennek értelmében a vájárok Bukarestbe utaztak, megverték a fővárosiakat, majd mindezt Iliescu megköszönte nekik, mondta Basescu.

Iliescu "hazug koholmánynak" nevezte Basescu vádjait, amelyek - mint emlékeztetett - nem újak. Iliescu szerint ezek fölmelegítése bizonyítja Basescu "erkölcsi züllöttségét". Jelenleg a román katonai ügyészség vizsgálja a forradalom és az 1990-es "bányászjárás" ügyét. A nyomozást irányító Dan Voinea tábornok szerint mindkét aktát várhatóan még az idén lezárják, és vádat emelnek a gyanúsítottak ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!