Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Durvul a kampány Romániában is

2007.05.15. 15:11
Szombaton népszavazáson dől el Basescu sorsa, aki ellenfeleivel szemben nem ismer kegyelmet, most számolt kicsit és állítja: Iliescu hatalomra kerülése utáni napokban többen vesztették életüket, mint azelőtt.

A népirtás vádja körvonalazódik Ion Iliescu volt román államfő ellen az 1989-es romániai forradalom kapcsán, jelentette ki Traian Basescu felfüggesztett államelnök egy keddi televíziós műsorban. A parlament által hivatalából felfüggesztett Basescu a leváltásáról május 19-én sorra kerülő népszavazást megelőző kampányában már többször támadta Iliescut, aki jelenleg a Basescu ellen elindított parlamenti eljárást kezdeményező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnöke.


Elődjének az 1989-es forradalomban játszott szerepét értékelve Basescu kijelentette: azért merült fel ez a vád, mert az Iliescu hatalomra kerülése utáni napokban többen vesztették életüket, mint azelőtt. Az akkori események következtében összesen több mint ezren haltak meg.

Ki vezette a bányászokat?

A felfüggesztett államfő azzal is megvádolta Iliescut, hogy 1990-ben az akkori kormányt a bányászok segítségével váltotta le úgy, hogy írásos megállapodást kötött vezetőikkel. Ennek értelmében a vájárok Bukarestbe utaztak, megverték a fővárosiakat, majd mindezt Iliescu megköszönte nekik, mondta Basescu.

Iliescu "hazug koholmánynak" nevezte Basescu vádjait, amelyek - mint emlékeztetett - nem újak. Iliescu szerint ezek fölmelegítése bizonyítja Basescu "erkölcsi züllöttségét". Jelenleg a román katonai ügyészség vizsgálja a forradalom és az 1990-es "bányászjárás" ügyét. A nyomozást irányító Dan Voinea tábornok szerint mindkét aktát várhatóan még az idén lezárják, és vádat emelnek a gyanúsítottak ellen.