Hedvig
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

A romák a feketéktől tanulják a rasszizmus elleni küzdelmet?

2006.05.07. 20:25
A kelet-európai romák az amerikai feketék polgárjogi harcának tapasztalatait is hasznosítják a The New York Times szerint.
A közép- és kelet-európai romák helyzetéről közöl cikket a The New York Times vasárnapi száma miskolci keltezésű riportjában. A lap szerint a romák az egyenlőség elérésére az amerikai fekete polgárjogi mozgalom tapasztalataiból is példát merítenek.

A romák egyre gyakrabban fordulnak bíróságokhoz jogaik érvényesítésére, főleg ott, ahol az a legnagyobb eredménnyel kecsegtet: az Európai Unió új tagállamaiban, illetve a csatlakozásra pályázó országokban, amelyek igyekeznek jó benyomást kelteni Nyugat-Európában új diszkriminációellenes törvényeik szigorú értelmezésével.

Bulgária mint '54-ben Amerika

Ez a stratégia bevált tavaly októberben Bulgáriában, ahol egy bíróság a romáknak adott igazat egy iskolai szegregációs ügyben. A pert, noha az még csak fellebbviteli szakaszban van, Dimitrin Petrova, a Roma Jogok Európai Központja nevű, budapesti székhelyű nemzetközi szervezet igazgatója a nevezetes egyesült államokbeli 1954-es legfelsőbb bírósági döntéséhez hasonlította, amely alkotmányellenesnek nyilvánította az "elkülönített, de egyenlő" oktatási rendszernek nevezett akkori amerikai gyakorlatot. A bolgár kormány máris változtatásokat tervez oktatáspolitikájában.

Az Egyesült Államokban a jogi precedens törvényi erejű, míg Európában a bírósági csatákon aratott győzelmeknek nincsenek szükségszerűen ilyen messzeható következményei.

Magyarország mint '72-ben Amerika

A riport Magyarországgal kapcsolatban kitér arra, hogy Makula György fiatal rendőr tavaly decemberben létrehozta a roma rendőrök szövetségét az Amerikában 1972-ben a rasszista megnyilvánulások elleni fellépés jegyében alapított Fekete Rendőrök Országos Szövetsége mintájára. Most először, Magyarországnak Brüsszelben is vannak roma képviselői: az EU-csalakozás után két romát választottak meg európai uniós képviselőnek - jegyzi meg a lap.

Az iskolai szegregáció elleni harc Magyarországon elérte Miskolcot - olvasható a cikkben. Újlaky András, a romák iskolaügyeit felkaroló Esély a hátrányos helyzetű gyermekeknek alapítvány elnöke roma közösségi vezetőkkel konzultált az utóbbi időben az iskolai integráció megvalósításáról, arról, hogy a szülők ne írassák be gyerekeiket a környékbeli iskolába, ahol kizárólag romák tanulnak. Újlaky kész pert indítani, ha anélkül nem boldogulnának. "Most, hogy már van törvény, azt használni is kell" - mondta a cikket jegyző Otto Pohl újságírónak.

A szerző a városnak egy lepusztult részében járt, ahol mintegy 200 család él nyomorúságos házakban, vezetékes víz nélkül. Az Index riportja a helyszínről>>>