Lenke
14 °C
28 °C

Ujjlenyomatot vesznek az olasz romáktól

2008.07.07. 23:33
Parázs vitát váltott ki hétfőn este az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén az a kérdés, hogy olasz kormányzati tervek szerint ujjlenyomatot vennének az országban tartózkodó romáktól, beleértve a gyerekeket.v

A vitát az olasz Monica Frassoni, a zöldpárti frakció társelnöke kezdeményezte. Emlékeztetett arra, hogy az olasz belügyminiszter a római parlament alkotmányügyi bizottságának június 25-i meghallgatásán bejelentette: a rendőrség a nagyobb városokban található roma telepeken folyó ellenőrzések keretében ujjlenyomatokat gyűjt a romáktól, többek között a kiskorúaktól is. A miniszter szerint nem etnikai adatgyűjtésről van szó, hanem népszámlálásról, amelyhez szükséges a telepek lakosságának - többek között a kiskorúaknak - az ujjlenyomata, az olyan jelenségek, mint a koldulás megszüntetése érdekében.

"Nem gondolja-e úgy a bizottság, hogy ez faji és etnikai hovatartozásra, illetve nemzetiségre épülő egyértelmű diszkrimináció?" - tette fel a kérdést az Európai Bizottság jelen lévő képviselőjének az olasz zöldpárti képviselőnő. Kérdésére nem kapott hivatalos választ, ám kiváltotta a legkülönbözőbb pártállású EP-képviselők hozzászólását.

Baloldali és liberális hozzászólók elfogadhatatlan diszkriminációnak, a jogállami elvek megcsúfolásának minősítették az elképzelést, hogy egy önkényesen kiválasztott társadalmi csoportra nézve alkalmazzanak ilyen intézkedést. A tervet védelmező olasz jobboldali képviselők arra hivatkoztak, hogy az ujjlenyomatvétel éppenséggel védi a törvénytisztelő romák társadalmi beilleszkedésének érdekeit, míg más, konzervatív EP-képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy az olaszországi romák szociális helyzetén a baloldali kormányzat sem volt képes érdemben javítani.

Elhangzott a vitában egyfelől olyan kijelentés, miszerint az ujjlenyomatvételtől egyenes út vezet a náci koncentrációs táborokhoz, másfelől olyan állítás is, hogy a roma nőket és roma gyerekeket meg kell védeni attól a roma közösségtől, amely bűnözésre kényszeríti őket. Volt, aki a romaprobléma összeurópai jellegét hangsúlyozta, és volt, aki azt, hogy ne szóljanak bele mások, a gond megoldásáért Olaszország vállán nyugszik a felelősség. Egy képviselő bejelentette, hogy a vita előtti percekben telefonon olyan tájékoztatást kapott Franco Frattini olasz külügyminisztertől - az EU volt igazságügyi biztosától -, miszerint Itália nem fog bevezetni semmi olyan intézkedést, ami ellenkezik az európai normákkal. Az ülés levezető elnöke azzal zárta le ezt a vitapontot, hogy csütörtökön szavaznak a kérdésben.