Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Lekésték a romák a pápai misét

2003.11.19. 12:50
A százhetven roma zarándok a közlekedési káosz miatt lekéste a szerda reggeli pápai misét, jelentette Rómába kiküldött tudósítónk. A pápai audiencián II. János Pál magyarul köszöntötte a küldöttséget, és megáldotta a magyarországi romákat.
A magyarországi cigányság képviselőit II. János Pál szerda reggel audiencián fogadta a Vatikánban, és pápai áldásban részesítette őket. A szokásos szerdai általános pápai kihallgatáson - a több ezer zarándok mellett - részt vett az Országos Cigány Önkormányzat küldöttsége is. A delegációvezető, Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter elmondta, hogy még sohasem járt a Szentatyánál ekkora cigány delegáció.

II. János Pál pápa megszentelte azt a keresztet, amelyet zarándokok vittek a Vatikánba. A feszületet a csatkai roma búcsújáróhelyen állítják majd fel.

"Isten hozott benneteket"

Az audiencia kezdetén magyarul is elhangzott, milyen vallási témakörökkel foglalkozik imádságában a katolikus egyházfő. II. János Pál a különböző országokból érkezett zarándokokat üdvözölve magyarul köszöntötte a roma zarándokokat, akik a pápa magyar mondait - az "Isten hozott benneteket" szavakat és az apostoli áldást - a más országokból érkezett csoportokhoz hasonlóan dallal köszönték meg.

A roma zarándokok az első sorokban foglalhattak helyet a több ezer főt befogadó VI. Pál teremben. Lévai Katalin delegációvezető, Kolompár Orbán OCÖ-elnök, Kövessi Vilmos OCÖ-alelnök, Teleki László cigányügyi államtitkár, valamint Heizer Antalt, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke az audiencia végén a pápa elé vitték a másfél méteres keresztet és azt a faragott feszületet, amelyet ajándékba hoztak a pápának. A VIP-vendégek kezet csókoltak a Szentatyának.

A nyolcvanhárom éves, betegségekkel küzdő egyházfő viszonylag jó erőben jelent meg a hívők előtt. Habár a szavakat most is nehezen formálta, folyamatosan és érthetően olvasta fel imádságát és több nyelven megfogalmazott rövid üdvözleteit.

Közlekedési káosz

Az OCÖ képviseletében százhatvan-százhetven magyarországi roma indult útnak hétfőn Budapestről Rómába. A négy busszal érkezett csoport az egyik legnagyobb roma küldöttség, amely eddig a pápánál járt. A zarándokok útját apróbb szervezési problémák nehezítették, és a római közlekedési káosz miatt lekésték a reggeli pápai misét. Kedden például eltörött az egyik busz váltója, ráadásul a csoport egy része Rómától háromórányira, egy kis faluban kapott szállást.

A miniszter és az államtitkár csak kedden indult a csoport után repülővel, mert hétfőn közfeladatokat kellett ellátniuk. Az Index információi szerint az utazás kilencmillió forintba került, ebből két és fél milliót a NEKH állt. Úgy tudjuk, az esélyegyenlőségi hivatal is hasonló összeggel járult hozzá az úthoz.

Kolompár Orbán az Indexnek nyilatkozva sikeresnek nevezte a vatikáni utazást, és közölte, hogy rendszeressé teszik a római zarándoklatot.