Béla
13 °C
27 °C

Nem mond le a román kormány

2004.02.21. 13:39
A Nastase-kabinet nem tesz eleget az ellenzék felszólításának, és nem mond le - tette közzé a román kormány szombaton. Az ellenzék azután szólította fel lemondásra a kormányt, hogy az EU külügyi bizottsága bírálta az országot.
A Nastase-kabinet nem mond le, továbbra is eleget tesz az állampolgárok és a Románia iránti kötelességének - jelentette be egy szombati bukaresti kormányközlemény, válaszul a lemondását követelő ellenzéki felszólításra. Az Európai Parlament külügyi bizottságában a héten hozott brüsszeli döntés kapcsán a Demokrata Párt (PD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) választási szövetsége felszólította Adrian Nastase miniszterelnököt, hogy Románia EU-csatlakozásának veszélybe sodrásáért viselt felelősségéből a román miniszterelnök vonja le a következtetéseket és nyújtsa be saját és kormánya lemondását.

Az ellenzék is felelős

Az e felszólításra válaszoló szombati közleményében a Nastase-kormány emlékeztetett rá, hogy bár Románia az elsők között írta alá a társulási szerződést az Európai Unióval, de az 1996-2000 közötti koalíció, amelynek a PNL és a PD is tagja volt, úgy intézte az ország uniós felzárkózását, hogy a társult államok között 2000-re Románia az utolsó helyre került. Ezzel szemben a jelenlegi román kormány kitartó és következetes erőfeszítéseinek eredményeként Románia gyorsan közeledett a csatlakozási tárgyalások befejezéséhez, s megerősítést kapott arra vonatkozólag, hogy 2007. január elsején csatlakozhat az EU-hoz.

Ezzel egyidejűleg Románia jelenlegi kormánya volt az, amely sikerre vitt egy szerződést a Nemzetközi Valutaalappal, ismét növekedési pályára állította az ország gazdasági életét, elvezette Romániát a NATO-tagállamok családjába, és befejező szakaszába juttatta az EU-integrációs tárgyalásokat. Visszaállította továbbá a románok méltóságát, hogy szabadon közlekedhessenek a schengeni térség országaiban, a korszerűsödés, valamint a normális élet visszaállításának útjára vezette Romániát - hangoztatta a szombati román kormányközlemény. Végezetül az ellenzéki felszólítással kapcsolatos állásfoglalás leszögezte: a Nastase-kabinet jogtalannak tekinti a PD-PNL szövetség követelését.

Tagadják a problémákat

Ion Iliescu román államfő és Adrian Nastase kormányfő külön-külön, de egybehangzóan cáfolja az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának jelentésében megfogalmazott problémák súlyosságát - írta a hétvégi román sajtó. A szombati román napilapok saját kommentárjaikkal megtűzdelve ismertették a legilletékesebb és a legmagasabb rangú állami és kormányzati tisztségviselők reagálását a brüsszeli bírálatokra, a román EU-csatlakozási tárgyalások felfüggesztése helyett "csupán" a felzárkózási stratégia irányváltását szorgalmazó EP-bizottsági döntésre.

A Cotidianul című független napilap azt írta, hogy "miután tagadták az EP külügyi bizottsága döntésének súlyosságát, a román hatóságok a pénteki napot azzal töltötték, hogy tagadták még a (brüsszeli) jelentésben jelzett problémák - a korrupció, az igazságszolgáltatás ügyeibe való beavatkozások, a véleménynyilvánítás szabadságának megsértése - létezését is". A legszámottevőbb politikai napilapként emlegetett Adevarul - a már idézett Cotidianullal, az Evenimentul Zileivel, a Ziuával és más újságokkal együtt - arról számolt be, hogy Adrian Nastase egy szakszervezeti tanácskozás részvevői előtt hangoztatta: a brüsszeli elmarasztaló döntés egyrészt az Európai Unióban tapasztalt és uniós gazdasági, politikai okokra visszavezethető idegességnek tudható be. Másrészt pedig annak, hogy a Romániát bíráló EP-képviselők nem elég tájékozottak. Nastase azt is mondta, hogy a román kormány nem az Európai Parlamenttel, hanem az Európai Bizottsággal tárgyal a csatlakozásról.

"Pökhendi válasz"

A román igazságszolgáltatás túlzott központosításával és átpolitizáltságával kapcsolatos brüsszeli észrevételeket azzal magyarázta Nastase - írták a román lapok -, hogy az EP illetékesei "bizonyos aspektusokat nem ismernek eléggé", mert "lehet, hogy bizonyos információk nehezen jutnak el Brüsszelbe". Egy nappal korábban Iliescu elnök is cáfolta, hogy valamilyen gond lenne a román igazságszolgáltatással. Az államfő hangoztatta: a román bírák nincsenek politikai nyomásnak alávetve, hanem inkább a média nyomása nehezedik rájuk - írta a Cotidianul.

Beszámolt a román sajtó Iliescu elnök BBC-nek adott nyilatkozatáról is, amelyben a román államfő azt fejtegette, hogy Romániában a hatalom nem korlátozza a sajtót és nem gyakorol rá politikai nyomást, hanem ellenkezőleg: bizonyos sajtóhatalmasságok nyomásgyakorlásra használják a tömegtájékoztatási eszközöket pénzügyi források megszerzése érdekében. A Ziua azt írta, hogy a román kormányfő "pökhendi választ" adott a brüsszeli elmarasztalásra, "s elképesztő módon" azt bizonygatta, hogy "sem az EU, sem a sajtó, sem a közvélemény nem értett meg semmit".