Frigyes
18 °C
24 °C

Román hajósblokád az Al-Dunán

2000.09.08. 13:17
Határozatlan ideig blokádot állítottak pénteken a román hajósok a Dunán a jugoszláv háború okozta veszteségeik kárpótlásának elmaradása miatt. A MAHART-ot nem érinti a blokád, az Al-Dunán éppen a lebombázott hidak miatt csupán egy-két kisebb MAHART-hajó jár.

Calarasi város mellett a Dunán pénteken a román hajósok szövetsége blokádot állított, amivel az amúgy is gyér forgalmat teljesen megbénították. A hajózár tartama határozatlan, a hajózási szövetség képviselői Mugur Isarescu kormányfővel szeretnének tárgyalni. A szakszervezeti képviselők már kértek egy kihallgatást a miniszterelnöktől, a kormány csütörtöki zsúfolt napirendje miatt azonban a jövő hét elejére halasztották a találkozót.

A román kormánytól követelnek kárpótlást a hajósok

Hajólánc blokkolja a továbbhaladást
A hajósok azt követelik, hogy az érintett vállalatokat és társaságokat a kormány mentesítse az 1999. április 1. és 2000. július 31. közötti időszakra esedékes adók és járulékok megfizetése alól, valamint a hajók üzemeltetői illetékmentes gázolajat vásárolhassanak. A hajósok azt is el szeretnék érni, hogy a román kormány kárpótolja a szállítási, hajózási vállalatokat a Jugoszlávia elleni NATO-támadások után keletkezett veszteségekért.

A NATO ugyanis a háború idején több hidat is lebombázott, amelyek máig akadályozzák a hajóforgalmat. A hidak kiemelésére már több terv is készült, ám egyelőre bizonytalan, mikor lesz ismét járható teljes hosszában a folyó. A bombázások miatt a magyar hajótársaságot, a MAHART-ot is jelentős veszteségek érik.

A román tiltakozók érdekvédelmi képviselői szerint a folyami hajósok legalább 150 millió dollár kárt szenvedtek el amiatt, hogy a légitámadások után a Duna jugoszláviai szakasza hajózhatatlanná vált, s káruk havonta 50 millió dollárral növekszik. A hajózási vállalatok már több ezer alkalmazottat kénytelenek voltak elbocsátani. A román hajósok tavaly szeptember 6. és 9. között egyszer már hasonló okok miatt blokádot emeltek a Dunán, szintén Calarasi térségében.

Másfél éve nincs MAHART forgalom az Al-Dunán

A MAHART-ot a román hajósok dunai blokádja nem érinti, a térségben jelenleg egyetlen hajó sincs - nyilatkozta az Indexnek Koszonics László, a folyamhajózási üzletág vezetője. Az Al-Dunán a forgalom a minimális, egy-két jármű alkalomszerűen jár arra. Az Al-Dunán egyébként hajózási zárlat van érvényben. A lebombázott újvidéki Erzsébet híd miatt lehetetlen lenne elhaladni a Dunán, ideiglenes megoldásként egy pontont építettek erre a folyamszakaszra. A zárlat miatt a pontont évente 4-5 alkalommal nyitják meg, és horribilis összegekért - egy 2000 tonnás hajó esetében 10 ezer dollárért - engedélyezik a továbbhaladást - mondta az Indexnek Koszonics László. Az Al-Duna felé másfél éve nem indulnak - csak alkalomszerűen - MAHART hajók, Bécs felé azonban nincs fennakadás.