Gerzson
-3 °C
2 °C

Vészesen fogynak a románok

2004.01.28. 14:44
Hatmillió fővel csökkenhet Románia lakossága 2050-ig, ha a jelenlegi demográfiai tendenciák folytatódnak, állítja a Román Akadémia Gazdasági Kutatóintézete Demográfiai Központjának igazgatója. Az utóbbi tíz évben öt százalékos volt a népességfogyás.
Vasile Ghetau, román akadémiai intézet igazgatója emlékeztetett arra, hogy a legfrissebb népszámlálási adatok szerint az ország lakossága az utóbbi tíz évben 5 százalékkal, 21,7 millió főre csökkent. A Ghetaut idéző romániai magyar médiumok szerint ha a születési mutatók a mai szinten maradnak, 2050-re Románia lélekszáma mindössze 16 millió lesz.

40 százalék nyugdíjas

A demográfiai központ igazgatója által ismertetett becslések szerint az 59 évnél idősebb románok aránya a jelenlegi 16 százalékról a következő években közel 40 százalékra növekszik. A halandóság folyamatosan csökken, 2025-re 76 év lesz a várható átlagos életkor a férfiak, illetve 79 év a nők esetében.

Románia jelenlegi halandósági mutatója (11 elhalálozás/1000 lakos) megközelíti a Dániában, Németországban, Svédországban és Nagy-Britanniában regisztrált adatokat. Ghetau elmondta: az 1990-től tapasztalt demográfiai romlásnak gazdasági okai vannak. A születési mutatók javulását az életszínvonal növelésével és az egészségügyi ellátás minőségének javításával lehet biztosítani - tette hozzá.