Szilárda
-4 °C
3 °C

Megtisztulva

2000.11.08. 22:14
November 3-án lépett érvénybe a Román Mezőgazdasági Minisztérium rendelete, amelynek alapján minden gépjárművet, amely Gyulánál lép be Románia területére, kötelezően fertőtleníteni kell. A fertőtlenítés kötelező, de nem díjmentes, járműkategóriától függően 30 és 80 ezer lei közötti összeget kötelesek fizetni a vezetőknek. A tervek szerint a rendszer kiépítése után minden határállomáson alkalmazzák a kapukat. A fertőtlenítést egy magáncég végzi a minisztérium engedélyével.
Aki Gyulánál lépi át a határt az megtisztul. Legalábbis a járművét biztosan lefertőtlenítik. Legyen szó bármilyen gépjárműről, november 3-tól aki itt szeretne belépni Románia területére, annak át kell hajtania egy kapun, ahol valamilyen folyadékot spriccelnek a járművére, aztán a sofőrnek fizetnie kell a kötelező procedúráért. Az autósok számára 30 ezer, a kamionok és autóbuszok vezetőinek 80 ezer lei (mintegy ezer forint) a tarifa. Azt, hogy miért van szükség az állítólagos fertőtlenítési eljárásra, azt egyelőre homály fedi.

Románia nem ad ki konkrét információt

A román hivatalos szervek eddig még semmiféle tájékoztatást nem juttattak el a magyar kollégáikhoz. Az első logikus feltételezés a kötelező autómosás okának keresésekor a járványveszély lenne, de az ÁNTSZ jelentései alapján Magyarországon semmilyen járvány nincs, és egy esetleges fertőződés kialakulására sem utal semmi. Lehetőségként vetődik fel az is, hogy a magyar gépjárművek tisztasági foka nem felel meg a Romániában elvártaknak. Hogy nem is erről van szó, azt alátámasztani látszik a berendezések külseje, amely inkább egy egyszerű zuhanyt sejtet, mint egy olyan, jól felszerelt autómosót, amely alkalmas bárminek a megtisztítására. Egyébként több járművön is jól látható szürke foltok maradtak a fertőtlenítés után.

Egy kft. a kapuk üzemeltetője

A Határőrség Országos Parancsnoksága, a Külügyminisztérium illetékes szervei, illetve a magyar külképviseletek vezetői már tájékoztatást kértek az ügyről, de eddig semmilyen választ nem kaptak. A fertőtlenítő kapuk körüli homály jelenleg még akkora, hogy azt sem lehet tudni, mivel mossák le a járműveket. A folyadék összetevői közül egyedül a víz biztos. Az egyetlen információt az utasok szolgáltatták, akik szerint a kötelezővé tett procedúra lebonyolítója egy magáncég, amelynek alkalmazottai a Román Mezőgazdasági Minisztérium pecsétjével ellátott engedély birtokában hajtják végre az eljárást. Tehát egy magánszemélyek által vezetett kft., amely egy minisztériumi engedély birtokában a külső szemlélő számára érthetetlennek és teljesen feleslegesnek tűnő, de nagyon jól fizető tevékenységet végez. Honnan is olyan ismerős?

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!