Árpád
-2 °C
4 °C

,,Fő cél az erdélyi magyarokat Erdélyhez kötni"

2000.10.30. 12:26
A román sajtó által a legszimpatikusabb magyar politikusnak tartott Frunda György 2000-ben is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség köztársaságielnök-jelöltje. 1996-ban az Európai Unió csillagaival díszített kék esernyővel szerepelt a választási fotókon, 2000-ben az Európai Unióba való szabad utazás lehetőségének megteremtése az egyik fő üzenete. Bár gyakorlatilag lehetetlen, hogy magyar államfője legyen Romániának, az RMDSZ képviselete, a magyar választok szavazáson való részvételének ösztönzése, illetve a román szavazókban pozitív kép kialakítása az államfőjelölés célja. A magyar kormánynak ösztönöznie kell az erdélyiek otthon maradását, és segíthet abban, hogy Románia 2001-ben lekerüljön a vízumköteles országok listájáról - véli Frunda.

- Miért vállalta másodszorra is az államfőjelöltséget?

Frunda György
2000-ben is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség köztársaságielnök-jelöltje
- Mielőtt az RMDSZ önálló elnökjelöltet állított volna közvélemény-kutatást végzett, és a megkérdezettek 80 százaléka azt mondta, legyen az RMDSZ-nek önálló elnökjelöltje. A koalíciós partnerek mindegyike állított jelöltet, ezek közül egyiket sem tudta az RMDSZ támogatni, így optimális döntés volt a jelöltállítás. Az államfőjelöltség arra is kiváló alkalom, hogy nyilvános versenyben elmondjuk, mi az álláspontunk, az elvárásunk, meg tudjuk győzni a románságot, hogy nem ellenük fordulunk. Az államfőjelölt ugyanakkor összegyűjti a magyarokat, és nagy arányú részvételre ösztönzi őket a november 26-ai választásokon.

- Tippeljünk: ki jut a második fordulóba?

- Elméleti lehetőség van arra, hogy Iliescu mellett Frunda György legyen a második befutó. Ebben az esetben remélem, hogy a két rossz közül egy 79 éves nyugdíjas bácsika helyett egy 49 éves, Európát megjárt jelöltre szavaznak. Komolyra fordítva a szót: gyakorlatilag egy Iliescu-Isarescu vagy Iliescu-Stolojan páros juthat a második fordulóba.

- A közvélemény-kutatások az Iliescu-féle Románia Társadalmi Demokrácia Pártjának 40 százalék körüli választási győzelmet ígérnek. Az RMDSZ vállana-e az RTDP-vel kormányzati feladatot?

"Erdélyben a jövő"
- Nem tudjuk, meg kell várni a választások végét, de nem zárjuk ki az együttműködés lehetőségét. Az RMDSZ tanulmányozza az RTDP programját, figyeli a választási nyilatkozatokat, vizsgálja az RMDSZ és az RTDP programjainak közös pontjait... egyik változat mellett sem határoztuk el magunkat. A két választási forduló közt a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) összeül, és döntést hoz a kérdésben. Hangsúlyozom, a kormányzáson való részvétel nem cél, hanem csupán eszköz.

- Egyre kevesebb nyilatkozatot lehet hallani az utóbbi időben a magyar állami egyetemről...

- A kérdés a választási programom szerves része, és minden kampánytalálkozón elmondom, hogy a magyar nyelvű állami egyetem megalakítása, az anyanyelv minden téren (nemcsak a közigazgatásban) való használata, illetve az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása prioritásaim közé tartoznak. Hogy a magyarországi média inkább a határon túli magyarok státuszának szabályozásával van elfoglalva, az a magyar pártérdekek miatt van így.

- A választható verziók közül (kettős állampolgárság, külhoni állampolgárság, státusztörvény, vagy határon túli magyaroknak biztosított kedvezmények) mit választana az erdélyi magyar?

- Nem az a fontos, hogy a felsorolt tervezetek közül mit választana az erdélyi magyar, hanem milyen kérdésköröket kell a kiválasztott törvénynek szabályoznia: szabad utazási lehetőség az EU országaiba, törvényes munkavállalási lehetőség, társadalmi ellátás biztosítása, oktatás elősegítése és a nyugdíjkiegészítés kérdése. Mindezen kérdések a magyar kormány segítségével kell hogy rendeződjenek, a fő cél pedig az erdélyi magyarokat Erdélyhez kötni, megállítani az elvándorlást, az agyelszívást.

- Egyik választási plakátján ez áll: Vízum nélkül Európába. Ezt a magyar kormány segítségével szeretnék elérni?

"Vízum nélkül Európába"
- A szlogen a román választók felé is szól, a magyar kormánynak is fontos szerepe van az ígéret beteljesítésében. A konkrét lehetőség azonban megadatott: 1999-ben összeállítottam az Európa Tanácsban egy dokumentumot, mely a konkrét megvalósítási lehetőségeket taglalta, ezt számos európai képviselőtársam - közöttük Surján László is, kinek megköszönöm - aláírta. Ezt nem jelenti azt, hogy Romániát automatikusan leveszik a vízumköteles országok listájáról: biztonságos - főleg keleten - határokat kell kialakítani. Moldova Köztársaság állampolgáraival szemben vissza kell állítani az útleveles közlekedést, biztonságosabb útlevélre van szükség, a Btk. módosítása is meg kell, hogy történjen, mert a külföldön bűncselekményt elkövető állampolgárral szemben szigorúbb büntetéseket kell alkalmazni.

- A konkrét lehetőségek fényében mikor kerül le Románia a vízumköteles országok listájáról?

- Számításaim szerint 2001-ben. Ez a választások eredményeitől függetlenül fog megtörténni, jövő évben Románia már megérett arra, hogy lekerüljön a vízumköteles országok feketelistájáról.

Frunda György rövid önéletrajza
Frunda György 1951. július 22-én született Marosvásárhelyen, egy református családban. Felesége, dr. Mártha Orsolya urulógus, a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetemen tanult. Két lánya van: a tízéves Csenge Orsolya és a nyolcéves Edva Anna. Frunda Kolozsváron 1970-1974 között elvégzi a jogi egyetemet, 1975-től a marosvásárhelyi ügyvédi kamara tagja, 1996-ban önálló ügyvédi irodát is nyit.

Politikai pályafutása 1990-ben kezdődik, mikor jelentkezik az RMDSZ-be. A kommunista múlttal nem rendelkező Frunda az 1990-es parlamenti választások után képviselő lesz, 1992-ben pedig marosvásárhelyi szenátorrá választják. 1996-ban reá esik a választás, hogy az RMDSZ államfőjelöltje legyen, akkor 761 ezer 411-en szavaznak rá. Frunda rendkívül népszerűnek bizonyult a román újságírók körében, 1994 és 1995-ben is az év politikusának választják. Népszerűségéhez hozzájárul az is, hogy az Európai Tanács jogi bizottságának tagja, rendkívül jól beszél románul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?