Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

,,Fő cél az erdélyi magyarokat Erdélyhez kötni"

2000.10.30. 12:26
A román sajtó által a legszimpatikusabb magyar politikusnak tartott Frunda György 2000-ben is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség köztársaságielnök-jelöltje. 1996-ban az Európai Unió csillagaival díszített kék esernyővel szerepelt a választási fotókon, 2000-ben az Európai Unióba való szabad utazás lehetőségének megteremtése az egyik fő üzenete. Bár gyakorlatilag lehetetlen, hogy magyar államfője legyen Romániának, az RMDSZ képviselete, a magyar választok szavazáson való részvételének ösztönzése, illetve a román szavazókban pozitív kép kialakítása az államfőjelölés célja. A magyar kormánynak ösztönöznie kell az erdélyiek otthon maradását, és segíthet abban, hogy Románia 2001-ben lekerüljön a vízumköteles országok listájáról - véli Frunda.

- Miért vállalta másodszorra is az államfőjelöltséget?

Frunda György
2000-ben is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség köztársaságielnök-jelöltje
- Mielőtt az RMDSZ önálló elnökjelöltet állított volna közvélemény-kutatást végzett, és a megkérdezettek 80 százaléka azt mondta, legyen az RMDSZ-nek önálló elnökjelöltje. A koalíciós partnerek mindegyike állított jelöltet, ezek közül egyiket sem tudta az RMDSZ támogatni, így optimális döntés volt a jelöltállítás. Az államfőjelöltség arra is kiváló alkalom, hogy nyilvános versenyben elmondjuk, mi az álláspontunk, az elvárásunk, meg tudjuk győzni a románságot, hogy nem ellenük fordulunk. Az államfőjelölt ugyanakkor összegyűjti a magyarokat, és nagy arányú részvételre ösztönzi őket a november 26-ai választásokon.

- Tippeljünk: ki jut a második fordulóba?

- Elméleti lehetőség van arra, hogy Iliescu mellett Frunda György legyen a második befutó. Ebben az esetben remélem, hogy a két rossz közül egy 79 éves nyugdíjas bácsika helyett egy 49 éves, Európát megjárt jelöltre szavaznak. Komolyra fordítva a szót: gyakorlatilag egy Iliescu-Isarescu vagy Iliescu-Stolojan páros juthat a második fordulóba.

- A közvélemény-kutatások az Iliescu-féle Románia Társadalmi Demokrácia Pártjának 40 százalék körüli választási győzelmet ígérnek. Az RMDSZ vállana-e az RTDP-vel kormányzati feladatot?

"Erdélyben a jövő"
- Nem tudjuk, meg kell várni a választások végét, de nem zárjuk ki az együttműködés lehetőségét. Az RMDSZ tanulmányozza az RTDP programját, figyeli a választási nyilatkozatokat, vizsgálja az RMDSZ és az RTDP programjainak közös pontjait... egyik változat mellett sem határoztuk el magunkat. A két választási forduló közt a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) összeül, és döntést hoz a kérdésben. Hangsúlyozom, a kormányzáson való részvétel nem cél, hanem csupán eszköz.

- Egyre kevesebb nyilatkozatot lehet hallani az utóbbi időben a magyar állami egyetemről...

- A kérdés a választási programom szerves része, és minden kampánytalálkozón elmondom, hogy a magyar nyelvű állami egyetem megalakítása, az anyanyelv minden téren (nemcsak a közigazgatásban) való használata, illetve az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása prioritásaim közé tartoznak. Hogy a magyarországi média inkább a határon túli magyarok státuszának szabályozásával van elfoglalva, az a magyar pártérdekek miatt van így.

- A választható verziók közül (kettős állampolgárság, külhoni állampolgárság, státusztörvény, vagy határon túli magyaroknak biztosított kedvezmények) mit választana az erdélyi magyar?

- Nem az a fontos, hogy a felsorolt tervezetek közül mit választana az erdélyi magyar, hanem milyen kérdésköröket kell a kiválasztott törvénynek szabályoznia: szabad utazási lehetőség az EU országaiba, törvényes munkavállalási lehetőség, társadalmi ellátás biztosítása, oktatás elősegítése és a nyugdíjkiegészítés kérdése. Mindezen kérdések a magyar kormány segítségével kell hogy rendeződjenek, a fő cél pedig az erdélyi magyarokat Erdélyhez kötni, megállítani az elvándorlást, az agyelszívást.

- Egyik választási plakátján ez áll: Vízum nélkül Európába. Ezt a magyar kormány segítségével szeretnék elérni?

"Vízum nélkül Európába"
- A szlogen a román választók felé is szól, a magyar kormánynak is fontos szerepe van az ígéret beteljesítésében. A konkrét lehetőség azonban megadatott: 1999-ben összeállítottam az Európa Tanácsban egy dokumentumot, mely a konkrét megvalósítási lehetőségeket taglalta, ezt számos európai képviselőtársam - közöttük Surján László is, kinek megköszönöm - aláírta. Ezt nem jelenti azt, hogy Romániát automatikusan leveszik a vízumköteles országok listájáról: biztonságos - főleg keleten - határokat kell kialakítani. Moldova Köztársaság állampolgáraival szemben vissza kell állítani az útleveles közlekedést, biztonságosabb útlevélre van szükség, a Btk. módosítása is meg kell, hogy történjen, mert a külföldön bűncselekményt elkövető állampolgárral szemben szigorúbb büntetéseket kell alkalmazni.

- A konkrét lehetőségek fényében mikor kerül le Románia a vízumköteles országok listájáról?

- Számításaim szerint 2001-ben. Ez a választások eredményeitől függetlenül fog megtörténni, jövő évben Románia már megérett arra, hogy lekerüljön a vízumköteles országok feketelistájáról.

Frunda György rövid önéletrajza
Frunda György 1951. július 22-én született Marosvásárhelyen, egy református családban. Felesége, dr. Mártha Orsolya urulógus, a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetemen tanult. Két lánya van: a tízéves Csenge Orsolya és a nyolcéves Edva Anna. Frunda Kolozsváron 1970-1974 között elvégzi a jogi egyetemet, 1975-től a marosvásárhelyi ügyvédi kamara tagja, 1996-ban önálló ügyvédi irodát is nyit.

Politikai pályafutása 1990-ben kezdődik, mikor jelentkezik az RMDSZ-be. A kommunista múlttal nem rendelkező Frunda az 1990-es parlamenti választások után képviselő lesz, 1992-ben pedig marosvásárhelyi szenátorrá választják. 1996-ban reá esik a választás, hogy az RMDSZ államfőjelöltje legyen, akkor 761 ezer 411-en szavaznak rá. Frunda rendkívül népszerűnek bizonyult a román újságírók körében, 1994 és 1995-ben is az év politikusának választják. Népszerűségéhez hozzájárul az is, hogy az Európai Tanács jogi bizottságának tagja, rendkívül jól beszél románul.