Helyhatósági választások Romániában

2000.06.02. 15:10
Vasárnap Románia összes településén helyhatósági választásokat tartanak. A tét nemcsak a polgármesteri vagy tanácsosi szék betöltése, a novemberi parlamenti és elnöki választások előtti erőviszonyok is megmutatkoznak. Az RMDSZ - alkupoziciójának erősítése érdekében - sok településen indított jelöltet.

Az utóbbi időben nem hiányoztak a botrányok a román belpolitikai életből. Hogy csak két fontosabbat említsek: Adrian Costea román-francia üzletember pénzmosási botránya illetve a Nemzeti Befektetési Alap csődje okozta pénzügyi káosz. Ám hogy ezek miként befolyásolták a választókat, egyelőre nem tudni. A péntektől érvényes kampánycsend után minden meglepetésre felkészültek a romániai pártok.

RMDSZ országos választási plakát 1.

Az ellenzék vezet a közvéleménykutatások szerint

A kolozsvári Nyílt Társadalomért Alapítvány (a Soros-alapítvány jogutódja) a Costea-botrány kibontakozása előtt rendelt egy független közvéleménykutató intézettől egy felmérést. Ez egyértelműen a mostani ellenzéki párt, a Románia Társadalmi Demokrácia Pártjának (RTDP) győzelmét mutatja. A pártok közt 47 százalékkal vezet az RTDP, a jelenleg hatalmon lévő Demokratikus Konvenció (DK)a szavazók 15 százalékával bír, a nacionalista Nagyrománia Párt (NRP) 11 százalékot, a Romániáért Szövetség Pártja (RSZP) 10 százalékot, az RMDSZ 6 százalékot, a jelenlegi külügyminiszter, Petre Roman pártja a Demokrata Párt (DP) pedig 5 százalékot kapna.

Az elnökjelöltek listájában is Iliescu vezet (51 százalékkal), őt a jelenlegi elnök Emil Constantinescu (19 százalékkal) követi, a további helyezettek: Teodor Melescanu RSZP-jelölt (14 százalék), C.V. Tudor, NRP (9 százalék), és Petre Roman, DP-jelölt (3 százalék).

A fentebb olvasható százalékokon túl számottevő azon választok aránya, akik határozatlanok (34 százalék) illetve akik nem szavaznának (14 százalék). Elképzelhető, hogy a 48 százalék ingadozását a legutóbbi két botrány eldöntötte. Az elemzők szerint a most hatalmon lévő pártkoalíció szavazóbázisa nagy mértékben változhat, hisz az RTDP-nek, mint az RMDSZ-nek fegyelmezett és kiszámítható szavazóbázisa van. A kutatás szerint a megkérdezettek 71 százaléka kevésbé vagy nagyon kicsit bízik a bankokban, illetve 86 százalékuk nem hisz a parlamentnek.

A feltett kérdésekből kialakítható az egyes pártok szavazóinak robotképe is. Az RTDP-re az a Moldvában élő, alacsony iskolai végzettséggel rendelkező szavaz, aki többnyire a médiából ,,tanul", alacsony etnikai tolerancia jellemzi. A DK-ra pedig az az idősebb személyek, akiket magas etnikai toleranicia jellemzi, a NATO és EU csatlakozás hívei, jó körülmények közt élnek, és a korrupciót nem tekintik tömegjelenségnek.

RMDSZ országos választási plakát 2.

Az RMDSZ fő ellenfelei a függetlenek

Az RMDSZ Románia 41 megyéjéből 21-ben indított polgármesterjelölte, vagy tanácsosjelöltet. Összesen a 354 településen 314 polgármesterjelölt 6851 helyi tanácsos és 652 megyei tanácsos jelöltet indítottak. Az RMDSZ ott ahol a magyarság tömbben él (Székelyföldön) biztos nyerő, míg más helyeken taktikai megfontolásokból indított jelöltet (Kolozsváron Eckstein-Kovács Péter kisebbségügyi miniszter azért vállalta a megmérettetést, hogy megakadályozzák a nacionalista Gheorghe Funar újraválasztását), más városokban pedig a szavazatok átadása a tét.

Az RMDSZ-nek sem igérkezik felhőtlen győzelem, neki az esetleges független jelöltekkel kell felvenni a versenyt. Markó Béla az RMDSZ-elnöke kampányértékelésében kijelentette, hogy nem látja természetesnek a független jelölt indítását vagy a magyar nemzetiségiek román pártok listájána való jelölését.

Az RMDSZ elnöke biztos abban, hogy jók lesznek a szövetség tárgyalási pozíciói az elsô forduló után. Ez nem választható el attól, hogy mindenki már a parlamenti és az elnökválasztásra is gondol. Az esélylatolgatás az RMDSZ keresettségét növeli, hiszen az elôrejelzések azt mutatják, hogy az RMDSZ döntheti majd el, ki jut be másodikként az elnökválasztás második fordulójába, és adott esetben az RMDSZ szavazatai azt is eldönthetik, ki lesz Románia államfôje.

Tőkés az RMDSZ jelöltjével szemben a függetleneket támogatja

Az idei választási kampány sajátossága volt, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (ahol Tőkés László a püspök) arra szólította fel a magyarokat, hogy adott esetben az RMDSZ jelöltjével szemben a közösség bizalmára méltó függetleneket támogassák. Ez az RMDSZ berkeiben jelentkező feszültségeket mutatja meg.

Az RMDSZ a Magyarországon tartózkodó román állampolgárok szavazatát sem szeretné elveszíteni, ezért a párt ideiglenes információs irodát nyitott Budapesten, kedvezményes hazautaztatási programot hirdetett meg.  • Hírek
  • Személyi kölcsön