Salamon
0 °C
13 °C

Beiktatták Rotterdam muzulmán polgármesterét

2009.01.05. 13:23
Beiktatták hétfőn hivatalába a második legnagyobb holland város, Rotterdam első muzulmán polgármesterét, a Marokkóból bevándorolt Ahmed Aboutalebet.

Az új városvezetőnek kettős, holland-marokkói állampolgársága van. Ő az első marokkói születésű bevándorló, akit polgármesterévé választott a rotterdami képviselőtestület.

A 47 éves férfi még kamaszként, a szüleivel együtt érkezett Hollandiába. Aboutaleb a szociáldemokrata holland Munkapárt soraiban csinált politikai karriert, munka- és szociálisügyi államtitkár lett a keresztény- és szociáldemokratákból álló hágai kormányban. Erről a posztjáról tavaly mondott le, hogy átvehesse a polgármesteri tisztséget.

Európa legnagyobb kikötővárosában, Hollandia gazdasági központjában a legmagasabb a bevándorlók aránya a holland városok közül. Néhány évvel ezelőtt még rendszeresek voltak az iszlámellenes utcai zavargások. Ehhez képest egy marokkói bevándorló polgármesterré választása nagy fordulatot jelent. A lépés mindazonáltal vegyes fogadtatásra talált az országban.