Donát
-4 °C
2 °C

Elítélték a volt kormányzót

2004.12.24. 13:50
John Rowland korábbi connecticuti kormányzót csütörtökön bűnösnek találták az ellene fehozott korrupciós vádakban. A politikust csaknem biztosan börtönbüntetésre ítélik, amiért pénzt fogadott el az állami szerződésekért.

A republikánus párt egykori üdvöskéjét, akit 2000-es elnökválasztáson majdnem Bush mellett alelnökjelöltként indítottak, bűnösnek találták az ellene felhozott korrupciós vádakban. A büntetés akár öt évig terjedő szabadságvesztés és negyedmillió dollár pénzbüntetés is lehet, de a váddal való megegyezés alapján Rowland valószínűleg csak 15-21 hónap börtönt kap.

Ajándékok

A szövetségi ügyészek tavaly azzal vádolták meg Rowlandot, hogy egy állammal szerződött vállalkozótól ajándék repülőutakat és nyaralásokat fogadott el, és a cég ingyenesen újította fel a képviselő hétvégi házát is. Rowland azzal is törvényt sértett, hogy nem fizetett adót a szolgáltatások után.

Rowland, aki 1995-ben lett az állam legfiatalabb kormányzója, és 2002-ben harmadszorra is újraválasztották, sokáig tagadott, azt állítva, hogy fizetett a munkákért. Később elismerte, hogy elfogadta az ingyenszolgáltatást, és idén júniusban le is mondott.

Rowland korábbi kabinetfőnökét, Lawrence Alibozeket már korábban elítélték, amiért pénzt és aranyat fogadott el azért, hogy bizonyos állami megrendeléseket az őt lefizető vállalkozóknak juttatott. Az aranyat a hátsó kertjében elásva találták meg.