Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Ázsiaiak tarolhatnak az iraki olajbizniszben

2007.04.06. 10:47
Mégsem zsákmányolják ki Irakot az amerikaiak. Legalábbis az olajipari szerződéseket a szakértők szerint ázsiai cégek nyerhetik el. A kínaiak és a vietnamiak nagy előnye, hogy kimaradtak a háborúból, így egyik iraki népcsoport mellett sem kötelezték el magukat.

Emlékeznek még az iraki háború előtti vitákra, amikor a háború ellenzőinek az egyik legfőbb érve az volt, hogy az egész úgyis arról szól, hogy az amerikai olajvállalatok megszerezhessék az iraki olajvagyont? Nos, ezek az első olajtenderek eredményeit elnézve, legalább olyan hamisak voltak, mint a tömegpusztító fegyverekről szóló amerikai hírszerzési adatok.

Az iraki kormány tenderein ugyanis kínai, indiai, vietnami és indonéz cégek nyerhetnek. A CNN értesülései szerint miközben az iraki törvényhozók még mindig nem dolgozták ki az olajbevételek elosztási rendszerét, a kormány arról már határozott, hogy a kitermelési szerződéseket azok a cégek nyerhetik el, akik már Szaddám Huszeinnel megállapodtak.

"A kínaiak pár hónapon belül bejelenthetnek valamit" - nyilatkozta a CNN-nek James Placke, a Cambridge Energy Research Associates kutatóintézet közel-keleti specialistája.

Az ázsiai cégek komoly előnyben vannak nyugati versenytársaikkal szemben. Egyrészt, mert már a szankcióktól sújtott Irakban is tevékenykedtek, így ismerik a terepet. Falah Aldzsiburi, az iraki olajminisztérium tanácsadója szerint az első szerződéseket kínai cégek nyerhetik el Irak középső részén. A déli olajmezőket vietnámiak és indiaiak kaphatják, az indonézek a nyugati olajmezők ellenőrzését szerezhetik meg.

A CNN-nek nyilatkozó tanácsadó úgy tudja, a kínaiak napi hetvenezer, a vietnamiak napi hatvanezer hordó olajat termelhetnek ki. Ez nem túl jelentős termelés, tekintve, hogy a háborúban és a három éve tartó összecsapásokban leamortizálódott iraki olajipar még ma is napi kétmillió hordó olajat termel ki.

Az első szerződések megszerzése azonban azt jelzi, hogy az ázsiai cégek a jövőben is előnyt élvezhetnek. Az ázsiaiak nagy előnye, hogy egyáltalán nincsenek elkötelezve az ország egyik etnikai csoportjával felé sem.

Ráadásul a kínai cégek nagyvonalúbbak is nyugati versenytársaiknál, hiszen a rohamtempóban iparosodó Kína olajigénye is rohamosan nő. "A kínai munkások pedig oda is elmennek, ahová más cég nem talál jelentkezőket" - nyilatkozta a CNN-nek Adam Sieminski, a Deutsche Bank vezető energetikai elemzője.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a nagy nyugati olajcégek, az ExxonMobil, a Chevron, a BP vagy a Shell kimarad majd az iraki olajbizniszből. De korántsincs szó arról, hogy az amerikaiak saját vállalataikat juttatták helyzetbe Irakban az ország megszállásával.