Valér
4 °C
8 °C

Iránból csempészik Irakba a hamis szavazólapokat

2005.12.14. 10:42
Legalább négy teherautónyi hamis szavazólapot csempésztek Iránból Irakba a bagdadi belügyminisztérium szerint. A szállítmánynak csak a negyedét sikerült lefoglalni. Irán korábban fegyveresek képzésével is támogatta az iszlámista síitákat.
p>Olajszállító teherautókban csempésztek hamis szavazólapokat két nappal a parlamenti választások előtt Irakba Iránból, jelentette a New York Times bagdadi belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. A neve elhallgatását kérő belügyi tisztviselő szerint az amerikaiak által kiképzett iraki határrendészek a muntírjai határon fedeztek fel egy szavazólapokkal megpakolt tartálykocsit.

Durva beavatkozás

A kamion vezetője legalább további három kamion szállított hamis szavazólapokat az országba. Azt egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy a kamionok hova szállították a hamis szavazólapokat, írja a New York Times.

Az Egyesült Államok vádjai szerint Irán egyre durvábban avatkozik be a szomszédos, többségében síita arab ország életébe. Irán stratégiai céljait egyértelműen a vallásos síita pártok győzelme szolgálná. A vallásos pártok koalíciója, az Egyesült Iraki Szövetség (UIA) a januári ideiglenes választásokon a szavazatok 48 százalékával nyert.

Azóta a pártszövetség mérsékeltebb, világiasabb pártjai - köztük a sokáig Amerika kedvencének számító Ahmed Csalabi pártja is - már elhagyták, így az tisztán iszlámista szövetség lett. A januári választásokhoz képest azonban módosultak a szavazás szabályai. Akkor egy országos listára szavazhattak a választók, most tartományi listák alapján osztják szét a helyeket - így garantálják, hogy a szunniták választási hajlandóságuktól függetlenül arányos képviseletet szerezhessenek a parlamentben, hiszen a négy szunnita többségű tartományból alacsony részvétel esetén is vélhetően a szunnita pártok jelöltjei szereznek majd mandátumot.

Érdekszféra-építés

Az amerikaiak reményei szerint a szunniták akár negyven-ötven helyet is szerezhetnek a parlamentben, így a világi síitákkal - az iszlámisták által baathistának bélyegzett volt ideiglenes kormányfő, Ijád Alávi szövetségeseivel - akár kormányt is alakíthatnának. Irak szomszédai mind ezért szurkolnak, egy síita iszlámista kormány Irán térségbeli befolyásának brutális növekedését jelentenék.

Nem véletlenül aktivizálódott a térségben Irán. A most lebuktatott hamis szavazólapokon túl az amerikai és brit vádak szerint Irán képzi ki az iszlámista pártok félkatonai szervezeteinek harcosait. A britek az év elején arra is bizonyítékokat találtak, hogy az alakulataik ellen végrehajtott bombatámadások többségében Iránból származó robbanószereket használtak.