Ödön
1 °C
11 °C

Csak egy kis ételmérgezés

2007.02.01. 14:35
Az oroszok kezét sejti tavaly októberi rejtélyes megbetegedésében Luzius Wildhaber, az Emberi Jogok Európai Bíróságának (ECHR) posztjáról január 18-án távozott elnöke, írja a Guardian. Wildhaber a Neue Zürcher Zeitungnak (NZZ) beszélt gyanújáról.

Wildhaber október végén járt Oroszországban az alkotmányjogászok nemzetközi konferenciáján. Az utolsó napon egy másik svájci ügyvéddel, Karl Ecksteinnel meglátogatta Vlagyimir történelmi városát Moszkva közelében, ahol orosz kísérőik társaságában megebédeltek.

Majdnem belehalt

Két nappal később Wildhaber baseli otthonában összeesett. Elmondása szerint az orvosok súlyos vérmérgezést diagnosztizáltak, mint mondták, élete perceken múlott, írja a Guardian.

Wildhaber gyanúját erősítette, hogy útitársa, Eckstein is megbetegedett. "Bármi is történt, Vlagyimirban kellett töténjen" - nyilatkozta az NZZ-nek.

Nem szerették

Az ECHR Wildhaber vezetésével több ügyben is elmarasztalta Oroszországot, többek között a csecsenföldi jogsértések miatt. Oroszország többször is részrehajlással vádolta a bíróságot, főleg azután, hogy az elutasította a baltikumi orosz kisebbség diszkriminációja miatti panaszukat.

Wildhaber szerint a legjobban mégis az háborította fel az oroszokat, amikor 2002-ben a bíróság elutasította 13, Grúziába menekült csecsen kiadatására vonatkozó kérelmüket. Oroszország európai tanácsi képviselője azzal fenyegette, hogy az EHCR-t teszik felelőssé a moszkvai színházostromért, amikor az orosz belügyi erők ideggáza nem csak 33 csecsen terroristával, de 129 tússzal is végzett.

Valójában ételmérgezés

Oroszország szerint semmi sem bizonyítja, hogy Wildhaber Oroszországban betegedett meg, ezért elutasította a "nevetséges" vádakat. Tény, hogy a bírónak nincsen tárgyi bizonyítéka. Amikor az újságokban olvasott Alekszandr Litvinyenko megmérgezéséről, be akarta vizsgáltatni a rosszullétekor levett vérmintát, de azt a kórház addigra már megsemmisítette.

Az oroszok a bizonyíték hiánya mellett azt is kifogásolták, hogy Zorkin miért csak két hónappal az eset után állt elő a történettel, írja a Guardian.

Az eltelt idő Valerij Zorkin, az orosz alkotmánybíróság elnökének emlékeit is elhomályosította. Úgy emlékszik, a svájci bíró egészségesnek tűnt a háromnapos konferencián. "Amennyire emlékszem, valójában ételmérgezés történt ... csak egy kis ételmérgezés".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?