József, Bánk
-6 °C
0 °C

Politikai okokból nyomták fel Sztorcsakot?

2007.11.19. 14:11
Még mindig nem lehet pontsan tudni, hogy miért vették őrizetbe csütörtökön Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettest. Az orosz lapok szerint az esetleges bűnügy mellett valószínűleg politikai játszmák állhatnak a háttérben.

Az orosz lapok hétfőn terjedelmes írásokban találgatták, mi lehet Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes csütörtökön történt, de csak pénteken este nyilvánosságra hozott őrizetbe vétele mögött. Több cikk szerzője arra gyanakszik, hogy az esetleges bűnügy mellett belpolitikai vagy akár személyi csatározásoknak is szerepük lehet az ügyben.

Sztorcsak a minisztériumban a volt Szovjetunió, illetve Oroszország adósságainak kifizetésével - a kifizetendő összeg kialkudásával -, valamint más országok Oroszországgal szembeni adósságainak rendezésével foglalkozott. Azzal vádolják, hogy bűnszövetkezetben kísérletet tett az állami tulajdont érintő, különösen nagy értékű lopásra.

Az ügy külön érdekessége, hogy a minisztérium sajtóosztálya már első megnyilatkozásában hangsúlyozta, reméli, hogy a nyomozást objektívan folytatják le. Azóta már a Dél-Afrikában tartózkodó miniszter is kijelentette: nem érti, miért kellett nyomban őrizetbe venni Sztorcsakot, bármi történt is, és nem érti az ellene felhozott vádakat sem. Mi több, határozottan védelmébe vette munkatársát, aki - mint mondta - az adósságokról és hitelekről folytatott tárgyalásokon minden egyes fillért megszerzett az országnak, amit lehetett, s ráadásul végtelenül precízen végezte a munkáját.

Sokaknak szúrta a szemét

A Kommerszant című lap annak a nézetnek adott hangot, hogy a Sztorcsak-ügy mindenképpen erős politikai felhangokkal zajlik majd, s hogy érintheti Alekszej Kudrin pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest, valamint a fegyverkereskedelemmel foglalkozó állami Roszoboronexportot is. Az újság arra is felhívta a figyelmet, hogy a politika és a gazdaság számos befolyásos szereplőjének van oka rá, hogy elégedetlen legyen Sztorcsak tevékenységével.

A figyelmeztetésre azonban még több okot szolgáltattak Sztorcsak volt és jelenlegi főnökei Kudrintól Mihail Kaszjanov volt kormányfőig. Vagyis nem az a legfontosabb, hogy valójában mi adott alkalmat a Sztorcsak-ügy elindítására, hanem az, hogy az ügyet alighanem felhasználják majd különböző lépések indoklására a választások előtt a Kreml körüli struktúrák nagy politikai játszmájában - jósolta a lap.

Adósságok állhatnak a háttérben

Az Izvesztyija több lehetséges verziót is felhozott: az egyik az őrizetbe vételt a Szodekszim cég ügyeivel hozza összefüggésbe, amelynek vezetőjét ugyancsak elfogták. A másik szerint az adósságokról folytatott tárgyalásokon általában nagy alkudozás folyik. Ha például az adósnak nem készpénzben, hanem orosz áruk vásárlása útján kell végül törleszteni, jól jár az a cég, amely ismeri az e célra összeállított áruk listáját. Nem is szólva arról, hogy Sztorcsak határozta meg, mennyit kell végül fizetni az adósoknak.

Végül az Izvesztyija szerint sem kizárt, hogy tisztán politikai ügyről van szó: így mutat valaki piros lapot Kudrin pénzügyminiszternek. "Az eddig a szőnyeg alatt folyó harcok élesebbé váltak, különböző csoportosulások küzdenek befolyásuk növeléséért" - nyilatkozta egy politológus a lapban.