Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Tovább hajszolják Ratko Mladićot

2006.01.19. 17:19
Második napja változatlan intenzitással folyik a hajsza Ratko Mladić után, jelentette be a szerb-montenegrói védelmi miniszter. A háborús bűnökkel vádolt tábornok jó barátjának számító Stanković beismerte, hogy decemberben találkozott Mladić rokonaival.

Tovább folyik a boszniai háború egyik főbűnöse utáni hajsza, jelentette be Zoran Stanković szerb-montenegrói védelmi miniszter. Ratko Mladić elfogására szerdán indult összehangolt akció Bosznia-Hercegovina szerbek ellenőrizte részének hegyvidéki területein.

A boszniai szerbek egykori hadseregparancsnoka a korábbi feltételezések szerint Szerbia-Montenegróban bujkált, ebben az ország hadserege is támogatta. A szerb vezetés tavaly év végén elismerte, hogy eddig a hadsereg hibájából nem sikerült elfogni a tíz éve körözött Mladićot.

A hadsereg berkeiből Mladićnak nyújtott támogatást szemlélteti az a hivatalosan is megerősített értesülés, hogy a tábornoknak egészen 2005 novemberéig havi rendszerességgel utalták nyugdíját a bankszámlájára, amelyhez Mladić közvetlen családtagjainak és egyes katonatiszteknek volt közvetlen hozzáférése, utóbbiak nevét nem hozták nyilvánosságra.

Az még nem derült ki, hogy ezek a pénzek ténylegesen eljutottak-e Mladićhoz.

Stanković csütörtökön elismerte, hogy helyesek azok a sajtóértesülések, mely szerint tavaly év végén a hadügyminisztériumban fogadta Mladić fiát és feleségét. Azt azonban tagadta, hogy a tábornok rokonait is csak tavaly év vége óta figyeli a szerb titkosszolgálat.

A miniszter decemberben jelentette be a volt boszniai szerb hadseregparancsnok utáni kutatás intenzitásának növelését.

Stanković októberi kinevezéséhez olyan remények fűződtek, hogy - mint Mladić régi barátja - közvetítőként esetleg elérheti a tábornok önkéntes feladását, de a védelmi miniszter később azt állította, 1999-ben látta utoljára a szökevényt.