Auguszta
-3 °C
2 °C

Rumsfeld váratlan iraki látogatása

2003.12.06. 20:24
Az amerikai védelmi miniszter Kirkukban szemlélődött és úgy vélte, az amerikai katonák jó munkát végeznek, de legjobb, hogy feladataikat hamarosan helyi erők vehetik át. Donald Rumsfeld a nap folyamán elbeszélget Irak amerikai kormányzójával, a milicistákkal hadakozó Paul Bremerrel.
Donald Rumsfeld négy hónapon belül másodszor jár Irakban. Az amerikai védelmi miniszter Grúzia fővárosából, Tbilisziből utazott az észak-iraki olajmezők központjába, az amerikai légierő C-17-es szállító repülőgépével. Az amerikai védelmi miniszter biztonsági okokból minden előzetes bejelentés nélkül érkezett szombat reggel Kirkukba. Rumsfeld először látogatott az észak-iraki városba és a nap folyamán tovább utazott Bagdadba.

Értesülések szerint a vizit célja annak felmérése, hogy az elmúlt időszakban mit sikerült elérni az iraki stabilizálás terén. Amerikai hivatalos személyiségek azt hangoztatták, hogy Rumsfeld értékelni kívánja az Irakban kialakult jelenlegi politikai és katonai helyzetet. A miniszter Kirkukban a térségben állomásozó amerikai csapatok vezetőivel, továbbá helyi iraki politikai képviselőkkel tárgyalt, köztük a város polgármesterével és a tartomány kormányzójával.

Nincs szükség több amerikaira

Rumsfeld hangott adott abbéli véleményének, hogy nincs esélye annak, hogy az amerikai erők csak úgy véletlenül rábukkanjanak a volt iraki rezsim körözött vezetőire. A terepszínű esővédőbe öltözött védelmi miniszter a katonákkal elfogyasztott reggeli után a sajtó nyilvánosság előtt tartott megbeszélést Raymond Odierno tábornokkal, az amerikai hadsereg 4. gyalogos hadosztályának parancsnokával. Odierno a miniszter kérdésére elmondta: nincs szükség újabb amerikai alakulatokra az irányítása alatt álló iraki területeken, sőt, idővel egyre kevesebb amerikai bevetésére lesz szükség, mivel az iraki biztonsági alakulatok mind több feladatot vesznek át tőlük. Rumsfeld úgy vélte, hogy Kirkuk példaként szolgálhat az ország más részei számára.

Rumsfeld Kirkukból továbbutazott Bagdadba, ahol várhatóan Paul Bremerrel, Irak amerikai polgári kormányzójával és az Egyesült Államok által kinevezett ideiglenes kormányzótanács tagjaival folytat megbeszéléseket.

Hol a milíciák helye?

A helyi milíciáknak nincs helyük Irak újjáépítésében - nyilatkozta pénteken Paul Bremer az Egyesült Államok által közelmúltban elindított al-Irakíja televíziónak. Az iraki polgári kormányzat vezetője leszögezte: Washington az iraki állami szervezetek helyreállítását ígérte, az új hadsereg, rendőrség és polgári biztonsági szervek megszervezését, ezek mellett azonban a milíciáknak nincs helyük.

Hosjar Zebari iraki külügyminiszter előzőleg úgy vélekedett, hogy hasznos lehet a milíciák bevonása a gerillák elleni küzdelembe.

Megbirkózni a feladattal

Rumsfeld úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok helyes célokat fogalmazott meg Irakban, az amerikai hadsereg pedig remekül végzi dolgát. Mint mondta, az ország biztonságáért való felelősséget időben átadják majd az illetékes iraki hatóságoknak, és meggyőződése szerint az iraki erők meg tudnak majd birkózni az új feladattal.

A védelmi miniszter ugyanakkor siettette az irakiak toborzását, kiképzését és bevetését a helyi konfliktusokban. Adatok szerint a szövetségesek által kiképzett iraki biztonsági alakulatokban már most többen szolgálnak, mint ahány amerikai katona tartózkodik a közép-keleti országban.