Eszter, Eliza
EUR 382,95 Ft
USD 356,55 Ft
14 °C
24 °C

Oroszország vízummentességet kér az EU-tól

2003.02.20. 08:34
Oroszország nagy vonalakban pozitívan viszonyul az EU bővítéséhez, mindazonáltal örülnének, ha az unió bizonyítékát adná annak, hogy a bővítés nem ellenük irányul. Vlagyimir Putyin ezért európai vízummentességet kért az orosz állampolgárok számára Romano Proditól, az Európai Bizottság elnökétől.
Az orosz államfő Prodi moszkvai látogatását használta fel arra, hogy megismételje indítványát, amire tavaly augusztus óta nem kap választ.Az iraki problémáról, Oroszország és az EU közelgő szentpétervári csúcstalálkozójáról, valamint egy lehetséges vízummentességi egyezményről tárgyalt a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz államfő és Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke.

Nyugtatólag hatna

Az orosz diplomácia hosszabb ideje szeretné elérni, hogy végre tárgyalások kezdődjenek az EU-val a kölcsönös vízummentesség bevezetéséről. Érvük logikus: egy ilyen egyezmény meggyőzné az oroszokat arról, hogy az EU-bővítés nem ellenük irányul, és az "egységes Európa" jelszó nem csupán üres, tartalom nélküli politikai szlogen. Mint ismeretes, az EU-bővítés már régóta bizonyos aggodalmakat kelt Oroszországban, főként Kalinyingrád sorsa és megközelíthetősége, de más geopolitikai szempontok miatt is.

A mostani megbeszélés eredményeként a két politikus megállapodott a tárgyalócsoport létrehozásában. Putyin még azt is vállalta, hogy maga utazik Brüsszelbe megtárgyalni a vízummentességi egyezmény vitás kérdéseit, ha ez szükséges.

Problémák a bővítés után

A találkozón hírügynökségi jelentések szerint az orosz államfő szóba hozta az Európai Unió 2004-es bővítése után felvetődő lehetséges problémákat. Oroszország "nagy vonalakban" pozitívan viszonyul az EU bővítéséhez, mindazonáltal folyamatos egyeztetésekre van szükség ahhoz, hogy a csatlakozó országok és Oroszország kapcsolatrendszere ne szenvedjen csorbát.

Az EU vezető politikusainak korábbi nyilatkozataiból leszűrhető, hogy meggyőződésük szerint Oroszország soha nem lesz tagja az Európai Uniónak. Az EU-bővítés határairól morfondírozó Romano Prodi tavaly novemberben úgy fogalmazott: Oroszország túl nagy kiterjedésű ahhoz, hogy az EU tagjává válhasson.

Vlagyimir Putyin a mostani találkozón Oroszország támogatásáról biztosította az EU-t az Irakkal kapcsolatos politikájában, üdvözölve az EU-csúcstalálkozón megszületett állásfoglalást.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla