Putyin: Ororszország már nem ellenség

2008.04.06. 12:13
George W. Bush és Vlagyimir Putyin közös nyilatkozatot írt alá a Szocsiban megtartott orosz-amerikai csúcson vasárnap., Az orosz államfő szerint a két országnak a kapcsolatok konstruktív fejlesztésére irányuló elkötelezettségét rögzíti, amely messze túlmutat a kölcsönös elrettentés korábbi modelljein.

Moszkva nem ért egyet az amerikai rakétapajzs elemeinek tervezett kelet-európai telepítésével, és megerősíti a kérdés megoldására tett korábbi javaslatait, de Szocsi után e téren intenzívebbé teszik a kétoldalú és sokoldalú párbeszédet, derült ki a Szocsiban tartott vasárnapi orosz-amerikai csúcsról kiadott nyilatkozatból.

Oroszország értékeli a rakétapajzs-telepítés kérdésében tett amerikai javaslatokat, amelyek megfelelő egyeztetés után megvalósítva hasznosak lesznek az orosz aggályok enyhítése szempontjából. Ezzel kapcsolatban Vlagyimir Putyin megismételte: mint George W. Bush is mondta, a két országnak közösen kell dolgoznia a globális (az Egyesült Államok, Oroszország és Európa együttműködésével létrejövő) rakétapajzs kiépítésén, és óvatos derűlátással szólt a kérdés megoldásának lehetőségéről.

A nyilatkozat leszögezi: Oroszország és az Egyesült Államok már nem jelent egymás számára stratégiai fenyegetést, hanem közösen szándékozik dolgozni a 21. század globális kihívásainak megoldásán, s ahol nézeteltérések mutatkoznak, ott a kölcsönös tisztelet szellemében közösen törekednek ezek megoldására.

Vlagyimir Putyin a megbeszélés utáni sajtóértekezleten hangsúlyozta, a nyilatkozat nem tartalmaz áttörést, de rögzíti a felhalmozódott kedvező tényezőket és a meglévő vitákat. A kedvező tényezők között említette az együttműködést egyebek között a biztonság, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása és a terrorizmus elleni harc terén. A viták közül első sorban a katonapolitikai kérdéseket rögzíti a nyilatkozat, amelyben azonban Putyin szerint a felek megerősítik, hogy készek e kérdések megoldásán dolgozni.

"A dokumentum a két országnak a kapcsolatok konstruktív fejlesztésére irányuló elkötelezettségét rögzíti, amely messze túlmutat a kölcsönös elrettentés korábbi modelljein" - mondta Putyin. A NATO-bővítésről az orosz elnök kijelentette: az egyszerű bővítés azoknak az időknek a logikája szerint való, amikor Oroszországot még ellenségnek tekintették, noha ez ma már nem így van.

A felek megerősítették a hadászati támadó potenciálok lehető legcsekélyebb szintre csökkentésére irányuló szándékukat és megállapodtak abban, hogy tovább dolgoznak a jogilag kötelező START szerződés kidolgozásán, bár e téren sem sikerült még felszámolni minden nézeteltérést - mondta az orosz államfő.

Oroszország még idén számít a két ország kereskedelmi kapcsolatait akadályozó, úgynevezett Jackson-Vanick kiegészítés eltörlésére - mondta Putyin, s hozzátette, hogy az Egyesült Államok késznek mutatkozott lépéseket tenni annak érdekében, hogy Oroszország mielőbb csatlakozhasson a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

Putyin egyébként egészében kedvezően értékelte az orosz-amerikai kapcsolatok nyolc év alatt elért fejlődését, hangsúlyozta azonban, hogy nézeteltérések továbbra is vannak. Megemlítette, hogy a Bush-sal kialakult jó kapcsolat lehetővé tette az egyenes beszédet, de a két ország között több kérdésben fennálló komoly nézeteltérésekben nem könnyű a közös nevező keresése: "George-dzsal azonban sikerült megoldanunk, hogy a nézeteltérések ne legyenek negatív hatással a kapcsolatok egészére."  • Hírek
  • Bankszámla