Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin: Ororszország már nem ellenség

2008.04.06. 12:13
George W. Bush és Vlagyimir Putyin közös nyilatkozatot írt alá a Szocsiban megtartott orosz-amerikai csúcson vasárnap., Az orosz államfő szerint a két országnak a kapcsolatok konstruktív fejlesztésére irányuló elkötelezettségét rögzíti, amely messze túlmutat a kölcsönös elrettentés korábbi modelljein.

Moszkva nem ért egyet az amerikai rakétapajzs elemeinek tervezett kelet-európai telepítésével, és megerősíti a kérdés megoldására tett korábbi javaslatait, de Szocsi után e téren intenzívebbé teszik a kétoldalú és sokoldalú párbeszédet, derült ki a Szocsiban tartott vasárnapi orosz-amerikai csúcsról kiadott nyilatkozatból.

Oroszország értékeli a rakétapajzs-telepítés kérdésében tett amerikai javaslatokat, amelyek megfelelő egyeztetés után megvalósítva hasznosak lesznek az orosz aggályok enyhítése szempontjából. Ezzel kapcsolatban Vlagyimir Putyin megismételte: mint George W. Bush is mondta, a két országnak közösen kell dolgoznia a globális (az Egyesült Államok, Oroszország és Európa együttműködésével létrejövő) rakétapajzs kiépítésén, és óvatos derűlátással szólt a kérdés megoldásának lehetőségéről.

A nyilatkozat leszögezi: Oroszország és az Egyesült Államok már nem jelent egymás számára stratégiai fenyegetést, hanem közösen szándékozik dolgozni a 21. század globális kihívásainak megoldásán, s ahol nézeteltérések mutatkoznak, ott a kölcsönös tisztelet szellemében közösen törekednek ezek megoldására.

Vlagyimir Putyin a megbeszélés utáni sajtóértekezleten hangsúlyozta, a nyilatkozat nem tartalmaz áttörést, de rögzíti a felhalmozódott kedvező tényezőket és a meglévő vitákat. A kedvező tényezők között említette az együttműködést egyebek között a biztonság, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása és a terrorizmus elleni harc terén. A viták közül első sorban a katonapolitikai kérdéseket rögzíti a nyilatkozat, amelyben azonban Putyin szerint a felek megerősítik, hogy készek e kérdések megoldásán dolgozni.

"A dokumentum a két országnak a kapcsolatok konstruktív fejlesztésére irányuló elkötelezettségét rögzíti, amely messze túlmutat a kölcsönös elrettentés korábbi modelljein" - mondta Putyin. A NATO-bővítésről az orosz elnök kijelentette: az egyszerű bővítés azoknak az időknek a logikája szerint való, amikor Oroszországot még ellenségnek tekintették, noha ez ma már nem így van.

A felek megerősítették a hadászati támadó potenciálok lehető legcsekélyebb szintre csökkentésére irányuló szándékukat és megállapodtak abban, hogy tovább dolgoznak a jogilag kötelező START szerződés kidolgozásán, bár e téren sem sikerült még felszámolni minden nézeteltérést - mondta az orosz államfő.

Oroszország még idén számít a két ország kereskedelmi kapcsolatait akadályozó, úgynevezett Jackson-Vanick kiegészítés eltörlésére - mondta Putyin, s hozzátette, hogy az Egyesült Államok késznek mutatkozott lépéseket tenni annak érdekében, hogy Oroszország mielőbb csatlakozhasson a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

Putyin egyébként egészében kedvezően értékelte az orosz-amerikai kapcsolatok nyolc év alatt elért fejlődését, hangsúlyozta azonban, hogy nézeteltérések továbbra is vannak. Megemlítette, hogy a Bush-sal kialakult jó kapcsolat lehetővé tette az egyenes beszédet, de a két ország között több kérdésben fennálló komoly nézeteltérésekben nem könnyű a közös nevező keresése: "George-dzsal azonban sikerült megoldanunk, hogy a nézeteltérések ne legyenek negatív hatással a kapcsolatok egészére."