Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Menedéket kér a meggyilkolt orosz képviselő társa

2003.04.20. 19:29
Szergej Jusenkovval csütörtökön lakása közelében végzett egy bérgyilkos. A találgatások szerint a duma liberális képviselője túl sokat tudott bizonyos privatizációs visszaélésekről vagy a moszkvai házrobbantásról. Párttársa menedéket kért az Egyesült Államokban.
Politikai menedékjogot kért az Egyesült Államokban Aljona Morozova, a múlt csütörtökön meggyilkolt Szergej Jusenkov képviselő párttársa. Morozova tagja annak a társadalmi bizottságnak, amelyet az 1999-es moszkvai és volgodonszki lakóházrobbantások hátterének a kivizsgálására hozott létre Jusenkov pártja, a Liberális Oroszország.

A biztonsági szolgálat tette el láb alól?

A mozgalmat a Londonban élő Borisz Berezovszkij alapította. Az orosz nagyvállalkozó tavaly dokumentumfilmet készíttetett "Merénylet Oroszország ellen" címmel, amelyben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) vádolta a csecsen terroristáknak tulajdonított, több száz ember életét követelő merényletsorozat megszervezésével. Az egyik moszkvai robbantásnak Morozova édesapja is áldozatul esett. Berezovszkijjal úgy vélte, hogy Jusenkovnak az FSZB-szál feszegetése miatt kellett meghalnia.

Berezovszkij egyébként már nem tagja a pártnak: a közelmúltban éppen a Liberális Oroszországban társelnöki tisztséget viselő Jusenkov kezdeményezésére zárták ki, amikor a volt "oligarcha" azt javasolta az orosz liberálisoknak, hogy a kommunistákkal kössenek szövetséget Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Felgöngyölíthetik

Jusenkovot vasárnap temették el Moszkvában. A temetésen nyilatkozó képviselők biztosnak nevezték, hogy politikai gyilkosság történt. Julij Ribakov független honatya burkoltan a Kremlt vádolta a merénylettel. Putyin utasítására a nyomozást Borisz Grizlov belügyminiszter és Vlagyimir Usztyinov legfőbb ügyész felügyeli.

Grizlov vasárnapi közölte: van esély a bűncselekmény felderítésére, mert a korábbi közlések ellenére sikerült fantomképet készíteni a bérgyilkosról, aki Jusenkovot lakása közelében agyonlőtte, és azonosították a hátrahagyott pisztolyt is. A belügyminisztérium szerint az elkövető kézre kerítésével komoly esély nyílik a megbízók kilétének a felderítésére is.

Privatizációs ügyek?

Rendőrségi források szerint nem zárható ki, hogy a bűnügy összefüggésben áll a Liberális Oroszország másik képviselője, Vlagyimir Golovlov tavalyi meggyilkolásával. A honatyát - szintén a lakása közelében - azután lőtték agyon, hogy az ügyészség több millió dolláros privatizációs bűncselekmények gyanújával indított eljárást. Golovlov az 1990-es években az állami vagyonügynökség cseljabinszki területi kirendeltségnek a vezetője volt, és sokak szerint azért ölték meg, nehogy kiadja az orosz politikai és gazdasági elit csúcsáig vezető terhelő információit.

Jusenkov a duma tizedik képviselője, aki merénylet áldozata lett 1994 óta.