Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Az átvilágítás szükségtelen a román kormányfő szerint

2001.03.14. 11:15
Adrian Nastase román miniszterelnök úgy véli, semmi szükség sincs arra, hogy átvizsgálják a Securitate archívumát. A volt titkosrendőrség archívumát vizsgáló országos bizottság, a CNSAS képviselői úgy vélik, a miniszterelnök egyik tanácsadója ügyében indított vizsgálódást próbálja megakadályozni. A jelenlegi titkosszolgálat és a bizottság közötti kapcsolat sem felhőtlen.
Adrian Nastase miniszterelnök szerint semmi szükség sincs arra, hogy átvizsgálják a volt román tikosrendőrség iratait. A keddi román lapok bőségesen idézik a kormányfő nyilatkozatát, miszerint ő nem hisz a Securitate iratait ellenőrző országos bizottságban - Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, CNSAS - és az általa ellátott feladatban.

Ne teregessük ki a szennyest!

Nastase senkit sem világítana át
A miniszterelnök szerint ,,a múlttal folytatott harc, a halottak bolygatása nem hoz semmi jót, és úgy vélem, erőfeszítéseinket és pénzünket a jövő felé kellene irányítani, a szennyes kiteregetése csak újabb feszültségi gócokat eredményez". A bizottság egyedüli eredményének azt ismeri el, hogy lapos képernyőjű tévékkel ellátott kényelmes irodákat sikerült kialakítani, és hogy több száz emberre van szükség az iratok "átnyálazásához". ,,A parlament feladata a bizottság jövőjéről dönteni" - mondta a miniszterelnök, de hozzátette, személyesen nem fogja kérni a bizottság működését szabályzó, átvilágításról szóló 187/1999-es törvény módosítását.

Átvilágító bizottság

1999-ben tízéves adósságot lerovandó egy olyan országos bizottságot hoztak létre, a CNSAS-t, melynek feladata a hírhedt Securitate archívumát vizsgálni, kutatni, magas tisztségeket betöltő embereket átvilágítani. A bizottság első látványos feladata a 2000-es választási jelöltek vizsgálása. A bizottság eredményei szerint a jelenlegi román parlamentbe két olyan személy jutott be, mely ,,szennyezett" titkosszolgálati múlttal rendelkezik, neveiket a bizottság a közeljövőben fogja ismertetni. A többi megválasztott honatya makulátlan múlttal rendelkezik. A bizottságban olyan személyiségek tevékenykednek, mint Horia Roman Patapievici esszéíró, illetve Mircea Dinescu költő.

Az átvilágítási törvényt kihirdetésekor Emil Constantinescu volt államfő úgy értékelte: bár vannak hiányosságai, Románia mégis ennek a törvénynek köszönhetően szakított véglegesen kommunista múltjával.

A miniszterelnök vonuljon kolostorba!

A miniszterelnök kifogásaira Mircea Dinescu, a bizottság tagja hasonló modorban válaszolt: szerinte a miniszterelnök nyilatkozatait tanácsadójának, Ristea Priboi átvilágításának hatására születtek. Dinescu azt sugallta a miniszterelnöknek, hogy mondjon le, és lépjen ki a kormányból, vonuljon egy kolostorba, ha böjt idején megsajnálta a Securitatével együttműködőket.

A Priboi-ügy

Priboit nemrégiben választották pártja, a kormányzó PDSR javaslatára a külföldi hírszerzést (SIE) ellenőrző parlamenti bizottság élére. Priboi megválasztása is komoly belpolitikai vihart kavart, mivel a PDSR képviselője 1989 előtt a Securitate külföldi hírszerzéssel foglalkozó tisztje volt, s az a vád fogalmazódott meg ellene, hogy komoly szerepet játszott annak idején a Szabad Európa Rádiónál dolgozó román ellenzékiek ellen elkövetett merényletekben.

A politikus mellett kiállt pártja. A PDSR véleménye szerint Priboi nem sértett törvényt, amikor pályafutásának erről a szakaszáról nem beszélt, mivel nem a Securitatével együttműködő besúgó, hanem a szervezet tagja volt. Ion Iliescu államfő azzal vette védelmébe, hogy több mint egy évtized elteltével lehetőséget kell adni az embereknek, hogy megtalálják új helyüket a közéletben.  • Vennék
  • Hírek