Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Elbaltázott amerikai akció miatt fogták el a brit katonákat?

2007.04.03. 09:29
El akarták fogni az iráni nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetőjét és az elit Forradalmi Gárda titkosszolgálatának vezetőjét az amerikaiak. Az elfuserált iraki rajtaütés miatti bosszúból fogtak el aztán az irakiak tizenöt brit katonát, állítja az Independent.

Bosszúból fogtak el tizenöt brit katonát másfél hete az irániak, állítja a brit Independent. Az Egyesült Államokkal szemben feltételek nélkül kritikus, baloldali napilap úgy tudja, az amerikaiak két iráni titkosszolgálati vezetőt akartak túszul ejteni január 11-én.

Az amerikaiak aznap kommandósalakulatokkal ütöttek rajta Irán kurdisztáni összekötő irodáján. Az abrili irodából öt iráni hírszerzőt hurcoltak el, akiket az iraki lázadók támogatásával vádolnak.


Elfogott brit az iráni televízióban

Az Independent kurd forrásokra hivatkozva állítja, hogy az akció eredetileg nem az öt, nem túl jelentős beosztású hírszerző elfogására irányult. A valódi célszemélyek sokkal fontosabb szereplők voltak.

Aznap látogatott ugyanis Abrilba Mohamed Dzsafari, az iráni nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője, és Minodzsahar Fruzanda, az elit forradalmi gárda, a Pazdarán titkosszolgálatának a parancsnoka.

Dzsafari és Fruzanda Dzsalal Talibánival, Irak kurd elnökével és Maszúd Barzánival, a kurdisztáni régió elnökével tárgyalt. Az Independent szerint értesüléseiket alátámasztja, hogy a január 11-i akció után Manuser Motaki iráni külügyminiszter az IRNA iráni állami hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, "az amerikaiak Irakba látogató iráni nemzetbiztonsági tisztviselőket akartak elfogni".

Az amerikaiak a január 11. akciót azzal indokolták, hogy az iráni ügynökök amerikaiak elleni támadásokat szerveztek Irakban. Az Independent szerint ennek nincs értelme, hiszen Kurdisztánban, ahol az összekötő iroda működött, nem érte támadás az amerikaiakat.