Meggyilkolt újságírók - eltérő adatok

2000.05.01. 19:01
Tavaly legkevesebb 36 újságírót öltek meg foglalkozásának gyakorlása közben, csaknem kétszer annyit, mint 1998-ban. 1999-ben elsősorban a fegyveres konfliktusok álltak a halálesetek hátterében - tűnik ki a Sajtószabadság napja (május 3.) alkalmából különböző szervezetek által nyilvánosságra hozott adatokból. A Riporterek Határok nélkül (RSF) elnevezésű nemzetközi szervezet a webszabadság legkeményebb elnyomójának Kínát tekinti - derül ki az MTI tájékoztatásából.
A Sajtószabadság napja (május 3.) alkalmából különböző szervezetek hozták nyilvánosságra hozott adataikat a munkavégzés közben meggyilkolt újságírók számáról, amelyek a számítás eltérő szempontjai miatt eltérnek egymástól. Az azonban egyértelműen kimutatható belőlük, hogy a megölt újságírók száma négyévi csökkenés után tavaly ugrásszerűen megemelkedett.

A Riporterek Határok nélkül (RSF) éves jelentése számol be arról, hogy tavaly 36 újságíró esett erőszak áldozatául munkájának végzése közben, A szövetség 1998-as közlésével - 19 megölt újságíró - összehasonlítva ez azt jelenti, hogy megduplázódott a megölt zsurnaliszták száma. Az Újságok Világszövetsége (AMJ) 71 tavalyi áldozatról tud, míg tavalyelőtt 28-ról számolt be. Még sötétebb képest fest a helyzetről az Újságírók Nemzetközi Szövetsége (FIJ): szerinte 87 újságírót öltek meg világszerte 1999-ben, a legtöbbet 1994 óta, amely évben a ruandai és a boszniai konfliktus is pusztított.

Különbözik a tavalyi év abban is a megelőzőtől, hogy 1999-ben a háborús konfliktusok szedték a legtöbb áldozatot, míg 1998-ban a legtöbb újságíró különböző korrupciós ügyek felderítéséért, illetve a politika és a maffia közötti kapcsolatok leleplezéséért fizetett az életével. A gyászos statisztikában Sierra Leone és Jugoszlávia vezet: az afrikai országban tíz, a balkániban hat újságíró halt meg az RSF adatai szerint. Az idei év négy hónapjában immár 5 újságírót öltek meg - továbbra is az RSF közlése szerint - munkavégzés közben.

A bebörtönzött újságírók számát az RSF április végén 84-re tette, ami kedvezőbb adat, mint a tavalyi - az akkori adatok szerint 93 zsurnalisztát tartottak fogva.

A párizsi székhelyű szervezet szerint a sajtó elnémításában legsúlyosabban elmarasztalható országok listája nem sokat változik: az "éllovasok" Burma, Szíria, Kína, Etiópia. Egyáltalán nem létezik a sajtószabadság több mint 20 országban, ahol mintegy kétmilliárd ember él, és igazán csak mintegy 30-ban érvényesül, a maguk nem egészen egymilliárdos lakosságával. Az RSF mintegy húsz országot tekint az információ szabad áramlását biztosító internet ellenségének. A "webszabadság" legkeményebb elnyomójának címét Kína érdemelte ki az RSF-től.

Az ugyancsak párizsi központú AMJ szerint a világon 103 ország hatóságai korlátozzák valamilyen módon a sajtó szabadságát.  • Tippek
  • Személyi kölcsön