Ervin
14 °C
21 °C

Funar sárga táblái a magyar nyelv ellen

2001.02.16. 15:26
Közel kétezren vettek részt a péntek délután négy órakor kezdődött, Gheorghe Funar, Kolozsvár polgármestere által szervezett tiltakozó akción. A tüntetők a magyar nyelv közigazgatásban való használata ellen tiltakoztak. Funar közismerten ellenzi a magyar nyelv használatát, és a múlt hét végén az alkotmány idézeteit tartalmazó sárga táblákat helyeztetett el szerte a városban.

Tiltakozó nagygyűlést hívott össze Gheorghe Funar, Kolozsvár polgármestere pénteken délután négy órára, hogy az egyelőre csak tervezetként létező helyi közigazgatási törvény ellen tiltakozzanak. A minden kolozsvári lakos postaládájába bedobott szórólap szerint a tüntetésre meghívták Ion Iliescu államfőt, Adrian Nastase miniszterelnököt és több parlamenti képviselőt. Hogy a magas rangú politikusok megjelentek-e a tiltakozó akción, nem tudni, de az bizonyos, hogy Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt elnöke nem hiányzott.

A legfrissebb információk szerint csupán kétezren gyűltek össze a várt 100 ezer fő helyett a kolozsvári polgármester tiltakozó nagygyűlésén. A megmozdulásra tíz busszal a környező településekről is hoztak résztvevőket. A Bukarestből a gyűlésre siető Corneliu Vadim Tudor gépe meghibásodott, ezért járművet kellett cserélnie. A Nagy-Románia Párt vezére szándékosságot vélt felfedezni a történet mögött, a sajtónak azt nyilatkozta, hogy meg akarták gátolni a gyűlésen való részvételét.

A románok magyarosítása elleni veszélyre figyelmeztet a szórólap
A szórólap szerint közel 100 ezer embert vártak a megmozdulásra, ahol a ,,helyi közigazgatásban a magyar nyelv bevezetésének veszélye miatt" tiltakoztak. A polgármester azt nehezményezte, hogy hogyan lehet a harmadik évezred küszöbén ,,hivatalos nyelvként a magyart bevezetni", hogyan lehet a ,,románok magyarosítását hivatalosítani".

A közigazgatási törvény módosítása

Az RMDSZ és a PDSR közötti kormányzási támogatást nyújtó megállapodás értelmében miután az RMDSZ megszavazta a PDSR kisebbségi kormányát, a helyi közigazgatási törvény tervezetének módosítására került sor. A PDSR ígéretéhez híven annak előírásait úgy módosította, hogy azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség létszámának aránya a 20 százalékot meghaladja, a közigazgatásban kötelező a kisebbség nyelvének használata.

A szélsőséges viselkedéséről ismert Gheorghe Funar azonban nem hajlandó a törvény előírásait elfogadni, s bár az még tervezet formájában létezik csupán, kijelentette, hogy Kolozsváron nem fogják azt soha alkalmazni.

Sárga táblák

A magabiztos kijelentéseken kívül a polgármester látványosan próbált a maga igaza mellett tüntetni: február 10-én, 11-én Kolozsváron több olyan figyelmeztető sárga táblát helyeztetett el, amely arra kívánt ,,emlékeztetni", hogy az állam hivatalos nyelve a román. Az Alkotmányból idézett 13., 16. és 51. cikkelyek szerint a román állam hivatalos nyelve a román; Románia valamennyi állampolgára egyenlő a törvény és az állami hatóságok előtt mindenféle kiváltság és megkülönböztetés nélkül; az Alkotmány és a törvények tiszteletben tartása mindenkinek kötelező.

A nyolc tábla felállítása 16 millió lejbe került (170 ezer forint), és a kiadásokat egy magáncég finanszírozta. Az alkotmányismertető táblák elhelyezéséért az építkezési igazgatóság, mivel azokat védett területekre helyezték, 40 millió lejre (440 ezer forint) büntette Gheorghe Funart.