Szarint találtak egy Iraki kiképzőközpontban

2003.03.31. 02:43
Brit katonák iraki oktatási felszerelésre bukkantak, amelyekkel a nukleáris, biológiai és vegyi hadviselés rejtelmeibe lehet beavatni az érdeklődőket. A katonák többek között egy Geiger-számlálót, ideggáz-szimulátorokat, gázmaszkokat és védőöltözékeket találtak.
Csak oktatási segédanyag

Az egyik vegyszer mind az orosz, mind az angol nyelvű felirat szerint szaringáz, egy veszélyes idegméreg, amellyel a szövetséges erők szerint Szaddám Huszein is rendelkezik - írja a Times című brit napilap. Kiderült azonban, hogy az anyag nem egyszerű szarin, hanem egy 'oktatási segédanyag', amellyel a szarin jelenlétét lehet szimulálni. Ennek ellenére a felirat arról tanúskodik, hogy a szer tíz percnél hosszabb ideig tartó belélegzése veszélyes az emberre. A felfedezés Bászrától délre történt, a szövetségesek által ellenőrzött területen. Az épület valószínűleg egy katonai kiképzőközpont volt, ahol bunkerek és lövészárkok építéséről is találtak leírásokat.

Nem bizonyíték

Bár ez még nem bizonyítja, hogy Szaddám Huszein valóban rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, az esetet Anglia és az Egyesült Államok propaganda-gépezete egyaránt kitűnően hasznosíthatja. Ez ugyanis azt mutatja, hogy az iraki erők nukleáris, biológiai és vegyi fegyverek használatához kaphattak kiképzést - írja a londoni Times.

Modern védelem

A felszerelésben találtak néhány viszonylag modern eszközt, amelyek az ideggáz ellenszérumát tartalmazzák. Találtak néhány fiola atropint, és ideggázok jelenlétét felismerő érzékelőket.  • Tippek
  • Bankszámla