Szabina
2 °C
15 °C

Saját miniszterelnöke kémkedik Sarkozy után?

2006.04.26. 11:19
A francia köztársasági elnöki posztra pályázó, apai ágon magyar származású francia belügyminiszter ellen valaki nagyon kémkedni látszik. Párizsban a titkosszolgálatok és a hadügyminisztérium szerepét vizsgálják egy gyanús rágalmazó levél hátterében, amely Sarkozyt vádolja, s amelynek hátterében a sajtó egy része Dominique de Villepin miniszterelnököt sejti.

Magyarországon nem ismeretlen vita kezd kibontakozni Franciaországban: a nálunk is ismert megfigyelési botrányokhoz hasonló, egyesek által pedig az amerikai Watergate-üggyel párhuzamba állított folyamatok zajlanak jelenleg is Párizsban.

Az itthoni választási kampány miatt a magyar média nem figyelt fel néhány apróbb hírre április közepén a Le Monde című francia lapban: eszerint két vizsgálóbíró, Henri Pons és Jean-Marie d'Huy április 13-án iratokat foglaltak le a párizsi védelmi minisztériumban. Ezek az iratok a hadügyminiszterhez, Michele Alliot-Marie-hoz kötődnek, illetve a titkosszolgálatok egyik tanácsadójától, Phillippe Rondot tábornoktól származhattak.

A háttérben: a francia miniszterelnök?

Természetesen egy ilyen hír csak akkor kelthet feltűnést, amikor már kiderül, hogy miért is tartottak házkutatást az egyik legtitkosabb francia közigazgatási szervnél. Az ügy szálai messzire vezetnek, és az sem zárható ki, hogy a francia miniszterelnök, Dominique de Villepin áll a háttérben.

Az ügy 2004-ben kezdődött: akkor érkezett egy névtelen rágalmazó levél, amely pénzmosással gyanúsította meg többek között Nicolas Sarkozyt, a francia kormánypárt jelenlegi elnökét, mostani belügyminisztert.

Sarkozyről közismert, hogy a francia köztársasági elnöki posztra pályázik Chirac elnök mandátumának lejárta után, és a jobboldalon e tekintetben csak egyetlen igazi ellenfele van - ez pedig saját párttársa, főnöke, Dominique de Villepin miniszterelnök.

Sarkozy pozíciója egyre erősebb

Sarkozy és Villepin között a különbség jól látszott a pár héttel ezelőtt zajlott diáklázadások során: akkor Sarkozy megerősödve került ki a vitákból, és sikerült kompromisszumkészségével háttérbe szorítania Villepint.

Harc az UMP-n belül
A Franciaországot kormányzó jobboldali kormánypártnak, a Népi Mozgalom Uniójához (UMP) három jelentős, francia politikus uralja: az egyik Jacques Chirac köztársasági elnök, a másik Nicholas Sarkozy, belügyminiszter, pártelnök, a harmadik pedig Chirac szövetségese és kedvence, a nemrégiben lezajlott diáklázadások során majdnem megbukott miniszterelnök, Dominique de Villepin.

Nem véletlen, hogy most azon kezdtek hireteln nyomozni a francia igazságügyi szervek, honnan származnak azok az utóbb hamisnak tűnő adatok, amelyek luxemburgi bankban, a Clearstreamben zajló pénzmosással hozták összefüggésbe Sarkozyt (és még sok más imert francia politikust).

A vizsgálatok jelenleg ott tartanak, hogy több védelmi minisztériumi és titkosszolgálati iratot foglaltak le a bírók, a sajtó pedig azt találgatja, elér-e a botrány a Sarkozy lejáratásából potenciálisan legnagyobb hasznot húzó Villepinig.

Csak titkosszolgálatok férhettek hozzá ilyen adatokhoz?

A vizsgálóbírók állítólag hamarosan a miniszterelnök irataiba is betekintést akarnak nyerni, mert sokan azt gyanítják, hogy a 2004-es rágalmazó levél olyan adatokat tartalmazott, amelyeket csak titkosszolgálati vagy magas szintű kormányzati módszerekkel lehet megszerezni.

A 2004-es levélben szocialista párti és egyéb politikai erőkhöz tartozó politikusokat is megvádoltak korábban, hogy közük volt egy luxemburgi pénzmosási akcióhoz. Később kiderült, hogy hamis adatokról volt szó, Sarkozy azóta pert is kilátásba helyezett az ügyben, minthogy jó hírnevét sértette a névtelen levél.

Ugyanakkor Alliot-Marie védelmi miniszter most úgy nyilatkozott: rejtélyes számára a vizsgálóbírák kutakodása. Szerinte a hadügyminisztériumnak az ügyben nincs semmi titkolnivalója.

A 2004-es levél több üzletembert is megpróbált gyanúba keverni. Ennek kapcsán a nemzetközi sajtó azt sem zárja ki, hogy az Airbusokat készítő legnagyobb európai repülőgépgyárat, az EADS-t próbálják valakik irányításuk alá gyűrni. Az EADS irányításáért szintén évek óta folyik a küzdelem, elképzelhető, hogy a Sarkozy-Villepin marakodás ennek csak egy mellékzöngéje csupán.