Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A francia belügyminiszter fűért motorelkobzással büntetne

2003.04.24. 20:51
A francia belügyminiszter robogó-elkobzással küzdene a fiatalkorúak füvezése ellen. Nicolas Sarkozy szerint sürgősen szigorítani kell a kábítószertörvényt, javaslata több alternatív büntetésformák is bevezetne.
Franciaország a 16 éves marihuánafogyasztók gyászos európai ranglistájának első helyezettje, a fiatalok 25 százaléka rendszeresen "füvezik", 2000 és 2002 között az ecstasyt és a kokaint kipróbáló fiatalok száma megduplázódott. Nicolas Sarkozy belügyminiszter szerint mindez egyenes következménye annak, hogy a több mint 30 éves hazai drogtörvény különbséget tesz a könnyű és kemény kábítószerek között.

Nem tesz különbséget

Nincs kemény drog vagy könnyű drog, mindegyik egészségkárosító szer, s ezért minden fogyasztót büntetni kell - fogalmazta meg ítéletét Sarkozy a francia szenátus illetékes bizottsága előtt tartott beszámolójában. Kifejtette, hogy az 1970-ben életbe lépett kábítószertörvény sürgős felülvizsgálatra szorul, mert nincs összhangban a mai realitásokkal. Hatékonysága az előző években zuhanásszerűen csökkent. 2001-ben a kábítószerezés miatt előállított 71.667 személy közül mindössze 8 százalékot ítéltek el, ez az arány 1990-ben még 30 százalékos volt. Sarkozy indítványa szerint a drogellenes küzdelem eredményességéhez mindenekelőtt törölni kell a 33 éves jogszabály legvitathatóbb előírását, amely az alkalmi fogyasztót is börtönbüntetéssel sújtja, ugyanúgy, mint a drogdealert.

Csapástól mentene

Az új megközelítés kiindulópontja az, hogy a visszaélés mértékével arányos büntetési skálát kell létrehozni, amely szankcióval sújtja bármilyen kábítószer fogyasztóját, a marihuánát kipróbáló fiatalkorút és az orvosi gyógykezelést elutasító hasisfüggő törvényszegőt is. A belügyminiszter által felvázolt elképzelés szerint egy fiatalkorú füvezőt kisrobogójának elkobzásával, közhasznú munkára kötelezéssel, vagy a jogosítvány megszerzéséül szabott életkori határ felemelésével lehet hatásosan "lebeszélni" a káros szenvedélyről. Érvelésében Sarkozy hangoztatta, hogy a drog esetében nem morális kérdésről van szó, egy teljes generációt kell megmenteni a kábítószer csapásától.