András, Andor
-3 °C
3 °C

Sarkozyt tartják esélyesebbnek

2007.04.21. 09:41
A jobboldali Nicolas Sarkozy és a szocialista Ségolene Royal párviadalát jósolták a francia elnökválasztást megelõzõ, péntek éjfélkor életbe lépett kampánycsend elõtt ismertetett utolsó közvélemény-kutatások, amelyek többsége Sarkozy gyõzelmét valószínûsítette.

A CSA intézet felmérése szerint Sarkozy az elnökválasztás vasárnapi elsõ fordulójában a szavazatok 26,5 százalékát, míg fõ vetélytársa, Ségolene Royal szocialista jelölt 25,5 százalékát szerzi meg. Jean-Marie Le Pen népszerûségén fél százalékpontot javítva a voksok 16,5 százalékára számíthat - a szélsõjobboldali politikus ezzel megelõzi Francois Bayrou centrista jelöltet, aki 16 százalékot kaphat.

A CSA-felmérés szerint a második fordulóban Sarkozy és Royal fej-fej melletti küzdelme várható, mindkettõjüket nagyjából ugyanannyian támogatnák.

A második fordulóban gyõzhet csak Sarkozy

Az Ipsos intézet közvélemény-kutatása az elsõ fordulóra Sarkozy stabil, 30 százalékos támogatottságát mutatta ki; Royal népszerûségi mutatója fél százalékponttal 23,5 százalékra emelkedett. Bayrou a szavazatok 17 százalékát, Le Pen pedig 13,5 százalékát szerezheti meg a választás elsõ fordulójában.

A második fordulóban Sarkozy azonban a voksok 53,5 százalékát begyûjtve gyõzelmet arat majd, a 46,5 százalékot szerzõ Royal pedig alulmarad - tûnt ki a felmérésbõl.

Van, ahol Bayrou a harmadik

A BVA intézet szerint Sarkozy az elsõ fordulóban a szavazatok 29 százalékára, Royal 26 százalékra, Bayrou pedig 17 százalékra számíthat. A BVA felmérése szintén Sarkozy második fordulós gyõzelmét valószínûsítette: a jobboldali jelölt a szavazatok 52 százalékát gyûjtheti be, míg Royal 48 százalékkal veszíthet majd.