Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Saron válságos, de stabil állapotban

2006.02.12. 14:43
"Ariel Saron miniszterelnök állapota a műtét után stabilizálódott, de a jelentések szerint továbbra is válságos és stabil. A miniszterelnököt az intenzív osztályon ápolják" - áll a kórház közleményében. A műtétre azért volt szükség, mert a szombat reggeli CT-vizsgálat súlyos károsodást mutatott ki a beteg emésztőrendszerének vérkeringésében.

"Ariel Saron miniszterelnök állapota a műtét után stabilizálódott, de a jelentések szerint továbbra is válságos és stabil. A miniszterelnököt az intenzív osztályon ápolják" - áll a kórház közleményében.

Háromórás műtét

Slomo Mór-Jószéf a CNN és a BBC által egyenes adásban közvetített sajtótájékoztatón közölte: a miniszterelnök vastagbeléből mintegy 50 centiméter hosszúságú darabot kellett eltávolítani. A bő háromórás beavatkozás nem járt komplikációkkal. A beteg fizikai paraméterei - testhőmérséklet, vérnyomás, pulzus - normálisak. A politikus már nincs közvetlen életveszélyben.

Saront január 4-én súlyos agyvérzés érte, akkor nyomban kórházba szállították, és több agyműtétet hajtottak rajta végre. Eszméletét azóta sem nyerte vissza.

Az operáció közép-európai idő szerint szombaton délelőtt fél tizenegy körül kezdődött, és délután kettő körül ért véget - jelentette be szombaton délután a jeruzsálemi Hadassza kórház.

Betegség kronológia

Ariel Saron izraeli miniszterelnökön hét műtétet hajtottak végre azóta, hogy január 4-én súlyos szélütés érte.

Január 4-6: A szélütés okozta agyvérzés miatt Saronon három fordulóban végeznek sürgősségi agyműtétet.

Január 15: Orvosai sikeres légcsőmetszést hajtanak végre, hogy segítsék leválasztását a lélegeztetőgépről.

Január 18: Kicserélik a lélegeztetőcsövet, hogy kiküszöböljenek egy műszaki nehézséget.

Február 1: Saron gyomrába tápcsövet vezetnek. A beavatkozás arra utal, hogy orvosai a kormányfő hosszú távú gondozására készülnek.

Február 11: A miniszterelnökön sürgősségi műtétet végeznek, miután egy hasüregi röntgen kimutatta, hogy emésztőszervei súlyosan károsodtak. A kórház közli: Saron élete veszélyben forog.