Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pisztollyal a párnája alatt alszik az izraeli kormányfő

2005.08.05. 13:03
Egy izraeli napilap szerint a gázai kivonulás miatti fenyegetések hatására próbál saját pluszvédelméről gondoskodni az izraeli miniszterelnök.

Csőre töltött pisztollyal a párnája alatt alszik Ariel Saron izraeli kormányfő a Gázai kivonulási tervével szembeforduló szélsőségesek fenyegetései miatt - állította pénteki számában a Maariv izraeli napilap.


Ariel Saron

A lap úgy tudja, hogy bár a miniszterelnök példa nélkül álló őrizetet kapott, inkább magánál tartja a pisztolyát is. A Sin Bét belbiztonsági szolgálat a közelmúltban több, Saronnal szóló fenyegetésről is tudomást szerzett. Legutóbb szélsőséges rabbik a 77 éves kormányfő haláláért imádkoztak.

"Bízom a biztonságomért felelős szolgálatban" - reagált erre Saron, és kijelentette, hogy soha nem félt az ilyen fenyegetésektől, és soha nem vette ezeket figyelembe napi munkabeosztásában. Egyik közeli munkatársa nem erősítette meg a Maariv értesülését, de elmondta, hogy amikor egyszer korábban megkérdezték Saront, visel-e pisztolyt, egy viccel ütötte el a kérdést.

Egyik elődjét megölték

Jichák Rabint, Saron egyik elődjét 1995. november 4-én közelről lelőtte egy zsidó szélsőséges, így akarván elérni, hogy ne léptessék életbe az 1993-ban Oslóban aláírt izraeli-palesztin megállapodásokat. Azóta alaposan megerősítették a mindenkori izraeli miniszterelnök körüli biztonsági intézkedéseket, minimálisra csökkentették mozgási szabadságát, mint ahogy korlátozták nyilvános szerepléseit is mind Izraelben, mind külföldön.

A gázai övezeti zsidó települések és katonai támaszpontok terület átadása augusztus 17-én kezdődik, és várhatóan egy hónapon át tart majd. A gázai övezeti zsidó telepesek képviselője csütörtökön bejelentette, hogy inkább lerombolják közel 400 hektárnyi melegházaikat, minthogy használható állapotban hátrahagyják azokat a palesztinoknak.