Gyula
8 °C
21 °C

Tengerbe zuhant az izraeli kémműhold

2004.09.07. 10:42
Sikertelenül zárult az Ofek 6 kémműhold pályára állítása Izraelben. A fellövés után a hordozórakéta még jól üzemelt, az utolsó fázisban azonban valami elromlott, és a kémműhold a tengerbe zuhant. Egy hete az izraeli rakétaelhárító-rendszer mondott csődöt.
A közel-keleti ellenségek, elsősorban Irán megfigyelésére szánt Ofek 6-os műholdat szállító rakéta rendben indult, a kétfázisú hordozórakéta rendben üzemelt. A pályára állítás harmadik fázisába - amit már a műhold saját hajtóművével oldott volna meg - hiba csúszott, a műhold a pályájáról letérve Asdod kikötőváros közelében a Földközi-tengerbe zuhant - jelentettte a BBC. A baleset nem okozott személyi sérüléseket.

Háromból egy sikerült

Az Ofek 6-os az izraeli katonai elemzők szerint a világ egyik legfejlettebb kémrendszerének számít. Egyelőre nem tudni, milyen meghibásodás okozta vesztét.

Izrael számos kémműholdat üzemeltet, az utóbbi időben azonban megritkult a számuk. Az Ofek 3 működési ideje 2001-ben véget ért, a pótlására fellőtt Ofek 4 szintén a tengerbe zuhant. 2002-ben sikerült fellőni az Ofek 5-öt, a műhold azóta is kilencven percenként megkerüli a Földet. Fejletségére jellemző, hogy négyszázötven kilométer magas keringési pályájáról akár egy méter hosszúságú tárgyakról is felismerhető, pontos képet képes alkotni.

Felismerte, de nem semmisítette meg

A kudarc előtt pár nappal egy másik izraeli katonai rakétaprogram is csődöt mondott. A Nyíl II rakétaelhárító rendszer nem tudta semlegesíteni a kísérlet során az Egyesült Államok nyugati partjáról indított ballisztikus, célrávezetés nélküli rakétát. Az izraeli hadsereg ennek ellenére sikerként kommunikálta a kísérletet, mondván annak célja csupán a támadó rakéta felismerése, és nem megsemmisítése volt.