Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Brit kommandósok kálváriája az iraki sivatagban

2003.04.29. 13:15
Brit kommandósok a háború második hetében 160 kilométert gyalogoltak az észak-iraki sivatagban egy rosszul elsült titkos bevetés után, s végül egy szíriai börtönben kötöttek ki, ahonnan a brit kormány egyik államminisztere hozta ki őket - a filmbe illő háborús sztori részleteit a keddi brit sajtóban hozták nyilvánosságra.
A The Times által megszerzett részletek szerint a brit hadsereg egyik elit egységének, az SBS-nek - a legendás SAS haditengerészeti változatának - egy 30-40 fős kommandóját helikopterrel dobták le Észak-Irakban, hogy a stratégiai jelentőségű Moszul olajváros környékén felderítési és szabotázsakciókat hajtson végre. Az egyik SBS-járőr felfedezett egy iraki alakulatot, de a katonák nem nyitottak tüzet, mert nem voltak biztosak abban, hogy nem kurd harcosokat látnak-e.

Két katona elveszett

Az irakiak azonban tüzet nyitottak, és szétszórták a brit egységet, amelynek tagjai különlegesen kialakított Land Rover harci terepjáróikat hátrahagyva a közeli dombok közé vonultak vissza. Kimentésükre egy Chinook helikopter érkezett, és ekkor vették észre, hogy két SBS-kommandós eltűnt.

Mint most kiderült, az alakulatától elszakadt két brit katona gyalog elindult a 160 kilométerre lévő Szíria felé. Útjuk az akkor még iraki alakulatok által őrzött északi olajmezőkön, majd kihalt sivatagon vezetett keresztül. Éjszaka meneteltek, nappal rejtőztek, végül szíriai határőrökbe futottak, akik őrizetbe vették őket. A két brit kommandós több napot töltött szír fogságban, míg Tony Blair brit kormányfő személyesen Mike O,Brient, a közel-keleti ügyekért felelős külügyi államminisztert küldte Damaszkuszba, hogy kieszközölje szabadon bocsátásukat. O,Brien és a két brit katona minden hírverés nélkül repült haza április közepén.

Titkolni próbálták

A brit védelmi minisztérium április elején homályos utalásokkal ugyan, de megerősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint volt egy elvetélt brit katonai próbálkozás Irak északi részén, ahol addig hivatalosan nem voltak brit erők.

Az al-Dzsazíra arab műholdas tévé előzőleg tíz brit katona haláláról közölt értesülést; a tévéállomás híre az iraki információs miniszter azon bejelentését követte, amely szerint az iraki erők az északi országrészben, Moszul környékén megakadályoztak egy brit ejtőernyős akciót.

Az al-Dzsazíra annak idején képeket mutatott helyi törzsi fegyveresekről, amint azok egy zsákmányolt brit Land Rover katonai terepjárón utaznak.

A londoni védelmi minisztérium szóvivője az értesülés után csak annyit közölt, hogy folyamatban volt egy "kivonási művelet" a térségben; ez nyilvánvalóan utalás volt a mentőakcióra, amelynek részletei most váltak ismertté.

A kaland - jóllehet szerencsésen végződött - erős hasonlóságokat mutat azzal a tragikus és később több könyvben, sőt filmen is megörökített bevetéssel, amelyet az SAS egy alakulata hajtott végre az 1991-es öbölháborúban, ugyancsak Észak-Irakban. Az az akció is iraki rajtaütéssel végződött, de akkor az SAS több tagja az ütközetben, illetve később a sivatagban meghalt, néhányat az irakiak foglyul ejtettek és megkínoztak, ketten azonban szintén eljutottak Szíriába.

A legendássá vált 1991-es incidensről Bravo Two Zero címmel - a bevetés hivatalos kódját címként használva - írt rendkívüli sikerű könyvet az egység egyik túlélője.