Ödön
2 °C
11 °C

Megbüntették Schrödert a Saar-vidéki választók

2004.09.06. 13:59
Hétből hat tartományi választást bukott el Schröder szociáldemokrata pártja a kancellár megszorító csomagjának meghirdetése óta. A szociáldemokraták szavazóik egyharmadát vesztették el az egykor fellegvárnak számító Saar-vidéken. A bányavidéken megerősödött a szélsőjobboldal.
Megalázó vereséget szenvedett Schröder kancellár Szociáldemokrata Pártja a Saar-vidéki tartományi választásokon, jelentette a BBC. A kereszténydemokraták, megismételve öt évvel ezelőtti sikerüket, ismét abszolút többséget szereztek az 1999-ig szociáldemokrata fellegvárnak számító bányavidéken.

Tömeges elpártolás

A vereségnél is megrázóbb annak mértéke. A szociáldemokraták támogatóik egyharmadát elvesztve mindössze 30,8 százalékos eredményt értek el az amúgy alacsony részvétel - 55 százalék az öt évvel ezelőtti 69 százalékhoz képest - zajló választásokon.

A szociáldemokraták szavazói jellemzően nem a kereszténydemokratákhoz pártoltak át - a CDU 47 százalékos eredménye mindössze kétszázalékos javulás az előző választásokhoz képest. A szavazók többsége a kis pártokhoz pártolt át, így a zöldek és a liberális szabaddemokraták is gond nélkül jutottak a tartományi képviselőházba.

Náciveszély

Ahova kis híján a szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Párt is bejutott. A neonácik fennállásuk egyik legjobb eredményét elérve a szavazatok 4,2 százalékát szerezték meg.

A választási vereségért a BBC politikai elemzői szerint egyértelműen Schröder gazdaságpolitikája tehető felelőssé. A megszorítások 2003-as bejelentése óta tartott hét tartományi választásból hat a szociáldemokraták súlyos vereségével zárult, és ugyancsak vereség vár a baloldalra az egykori Kelet-Németországban a közeljövőben megrendezendő két választáson, Brandenburgban és Szászországban.

Bukónak tűnnek

Nem véletlen, hogy Angela Merkel, a CDU vezetője - aki feltehetőleg Schröder kihívója lesz a 2006-os választásokon - "zseniálisnak" nevezte a Saar-vidéki eredményeket. A pillanatnyi trendek alapján - a szociáldemokraták történelmük legsúlyosabb vereségét szenvedték el a júniusi európai parlamenti választásokon - biztosra vehető a kormány bukása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?