Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Megbüntették Schrödert a Saar-vidéki választók

2004.09.06. 13:59
Hétből hat tartományi választást bukott el Schröder szociáldemokrata pártja a kancellár megszorító csomagjának meghirdetése óta. A szociáldemokraták szavazóik egyharmadát vesztették el az egykor fellegvárnak számító Saar-vidéken. A bányavidéken megerősödött a szélsőjobboldal.
Megalázó vereséget szenvedett Schröder kancellár Szociáldemokrata Pártja a Saar-vidéki tartományi választásokon, jelentette a BBC. A kereszténydemokraták, megismételve öt évvel ezelőtti sikerüket, ismét abszolút többséget szereztek az 1999-ig szociáldemokrata fellegvárnak számító bányavidéken.

Tömeges elpártolás

A vereségnél is megrázóbb annak mértéke. A szociáldemokraták támogatóik egyharmadát elvesztve mindössze 30,8 százalékos eredményt értek el az amúgy alacsony részvétel - 55 százalék az öt évvel ezelőtti 69 százalékhoz képest - zajló választásokon.

A szociáldemokraták szavazói jellemzően nem a kereszténydemokratákhoz pártoltak át - a CDU 47 százalékos eredménye mindössze kétszázalékos javulás az előző választásokhoz képest. A szavazók többsége a kis pártokhoz pártolt át, így a zöldek és a liberális szabaddemokraták is gond nélkül jutottak a tartományi képviselőházba.

Náciveszély

Ahova kis híján a szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Párt is bejutott. A neonácik fennállásuk egyik legjobb eredményét elérve a szavazatok 4,2 százalékát szerezték meg.

A választási vereségért a BBC politikai elemzői szerint egyértelműen Schröder gazdaságpolitikája tehető felelőssé. A megszorítások 2003-as bejelentése óta tartott hét tartományi választásból hat a szociáldemokraták súlyos vereségével zárult, és ugyancsak vereség vár a baloldalra az egykori Kelet-Németországban a közeljövőben megrendezendő két választáson, Brandenburgban és Szászországban.

Bukónak tűnnek

Nem véletlen, hogy Angela Merkel, a CDU vezetője - aki feltehetőleg Schröder kihívója lesz a 2006-os választásokon - "zseniálisnak" nevezte a Saar-vidéki eredményeket. A pillanatnyi trendek alapján - a szociáldemokraták történelmük legsúlyosabb vereségét szenvedték el a júniusi európai parlamenti választásokon - biztosra vehető a kormány bukása.  • Vennék
  • Hírek