Auguszta
-7 °C
0 °C

Schwarzenegger üdvözli az 1956-os forradalmat

2007.10.23. 07:55
Elmenni ugyan nem tudott, üzenetében köszöntötte a nyugati parti magyar közösség forradalmi megemlékezését a korábbi Terminator.

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója ünnepi üdvözletet küldött az 1956-os forradalom évfordulóján az amerikai, nyugati parti magyarság egyik kiemelkedő szellemi vezetőjének.

A távolból üzent

"Csodálatos dolog látni, hogy évtizedekkel később, a világ másik felén még mindig megemlékezünk azoknak a férfiaknak és nőknek a bátorságáról és áldozatáról, akik e küzdelemben a szabadságért felkeltek" - írta a kormányzó levelében Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznőnek, aki a forradalom emlékét őrző Remember Hungary 1956 bizottság elnöke.

Schwarzenegger köszönetet mondott azért, hogy Szörényi Éva meghívta őt a Los Angeles-i Mindszenty téren álló Szabadságharcos emlékműnél tartott vasárnapi megemlékezésre. A kormányzó elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott megjelenni, üzenetét felolvasták.

"Én is osztom az Ön csodálatát és nagyrabecsülését azok iránt, akik részt vettek Magyarország történelmi szabadságharcában" - írta a kormányzó.

Schwarzenegger méltatta a magyar szabadságharcosok elkötelezettségét és áldozatvállalását. A gazdasági, politikai és szellemi szabadság elveiben való erős hitük és odaadásuk, valamint ezen értékekért való áldozatvállalásuk "az emberi szellem győzelmét jelentette az elnyomás és zsarnokság felett".

A kaliforniai kormányzó kifejezte: őszinte örömére szolgál, hogy csatlakozhat a magyar származású kaliforniai honfitársainak ezreihez a hősi felkelésről történő megemlékezésben és tiszteletadásban. A kormányzó külön köszönetet mondott azért, hogy Szörényi Éva "folyamatos és egyedülálló tevékenységet végez e fontos esemény emlékének a világtörténelemben való megőrzése érdekében".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!