Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Schwarzenegger szerint Ausztriában szocializmus volt

2004.09.04. 12:59
A történelem további tanulmányozását ajánlja Arnold Schwarzeneggernek, a filmsztárból lett kormányzónak az osztrák belügyminiszter. Schwarzenegger a Republikánus Párt jelöltállító konvencióján úgy emlékezett, hogy 1968-ban a szocialistává vált Ausztriából távozott a szabad világba.
Ausztriában vitatják Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó történelmi ismereteinek a helyességét, miután az egykori filmsztár az amerikai elnökválasztási kampányban azt mondta, hogy 1968-ban "a szocializmusból" távozott a szabad világba.

A történelem tanulmányozását ajánlotta

A Standard című liberális osztrák napilap szombati számában idézte a New Yorkban tárgyaló Ernst Strasser osztrák belügyminisztert, aki riporterek faggatózására Schwarzenegger kijelentéseivel kapcsolatban a történelem további tanulmányozását ajánlotta, de további részletekkel nem szolgált.

A kaliforniai kormányzó szeptember 1-jén George Bush elnök támogatójaként lépett fel egy rendezvényen, ahol kijelentette, hogy "saját szemével látta a kommunizmust" a hazájában. Hozzáfűzte, szereti Ausztriát és az osztrákokat, de gyermekként látta, ahogyan a hazája szocialista országgá vált, és mindig is tudta, hogy számára Amerika az igazi hely.

Az Osztrák Néppárt egyedül kormányzott

Az osztrák tömegtájékoztatásban megszólaltatott szakértők történelmi leckéztetésben részesítették a Terminátort. Egyebek között felhívták a figyelmet arra, hogy az 1947-ben született Schwarzenegger Stájerországban nőtt fel, ahol mindössze három hónapig voltak jelen orosz katonák, majd a tartomány 1945 júliusától a brit felügyeleti zónához került.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Schwarzenegger mindössze 8 esztendős volt, amikor a külföldi csapatokat kivonták Ausztriából. A testépítő világbajnok Amerikába távoztakor pedig éppen a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) egyedül kormányzott Ausztriában, és 1970-ig kizárólag jobboldali politikusok töltötték be az államfői tisztséget.

Az osztrák nyilatkozók egyike felhívta a figyelmet arra is, nem szabad elfelejteni, hogy Schwarzenegger egy pártrendezvényen lépett fel, és nem történészként, hanem politikusként beszélt. A nyilatkozó szerint a kettő közötti különbség az objektivitásban keresendő.