Béla
13 °C
27 °C

Bush már hétfőn támadásról beszélt Saronnak

2003.03.20. 08:04
A Hárec izraeli napilap szerint Bush már hétfőn Irak elleni támadásról beszélt Saronnak, és a támadás előtt is figyelmeztették Izraelt. Izrael nem vesz részt a háborúban, de az Irak nyugati részén tartózkodó amerikai alakulatok mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a Scud rakéták kilövését Izrael felé.
A Hárec izraeli napilap szerint amerikai alakulatok tartózkodnak Irak nyugati részén, hogy megóvják Izraelt egy esetleges Scud rakétákkal végrehajtott támadástól. Colin Powell amerikai külügyminiszter a helyi idő szerint csütörtök hajnalban végrehajtott támadás megkezdése előtt 90 perccel értesítette Ariel Saron izraeli miniszterelnököt, hogy cirkálórakétákat lő ki Irakra.

Izrael nem száll be

A kormány egyik szóvivője, Amos Gilad tábornok megerősítette a figyelmeztetésről szóló értesítést, és azt is, hogy Bush hétfőn telefonon közölte Saronnal, hogy szándékában áll megtámadni Irakot. Gilad hangsúlyozta, hogy Izrael nem vesz részt az Irak elleni háborúban, ezért természetesen a haditervek kidolgozásánál nem is számítottak az izraeliek segítségére. Katonai szakértők szerint a támadás első 48 órája lesz kritikus Izrael biztonsága szempontjából.

Egymilliárd azonnal

Az izraeli rádió jelentése szerint az amerikaiak 9 milliárd dollárnyi kölcsöngaranciát, és egymilliárd dollár katonai segélyben részesítik Izraelt. A csomagot azonban még jóvá kell hagynia a kongresszusnak. Az izraeli kormányfő és közvetlen környezete elégedettségét fejezte ki, de az izraeli pénzügyminisztérium képviselői csalódottak, mert 4 milliárd dolláros segélyre számítottak.